Τη σύνταξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας σε κάθε Δήμο ξεχωριστά, προτείνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.  Νωρίτερα σήμερα συνεδρίασε η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε , όπου υπογραμμίστηκε ότι η Ένωση δεν περιμένει τα πάντα από το κράτος, αλλά συνεισφέρει με τις δικές της δυνάμεις στους Δήμους και στις περιοχές της χώρας που πλήττονται από τις πυρκαγιές.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Τ. Μαυρόπουλος, ο γεν. διευθυντής της, Φ. Θεοδώρου κ.α .

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε αποτίμηση της αντιμετώπισης των τελευταίων πυρκαγιών και εκτιμήθηκε ότι, τόσο οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όσο και οι Δήμοι της χώρας, ανταποκρίθηκαν ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής έγινε αναφορά στην ανάγκη να δρομολογηθούν και να γίνουν πράξη:

– Η σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας σε κάθε Δήμο ξεχωριστά

– Η δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων τουλάχιστον στις πιο ευαίσθητες περιοχές για την επιχειρησιακή διαχείριση φυσικών κινδύνων

– Η αναβάθμιση της λειτουργίας των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας ΟΤΑ .

– Η αναβάθμιση του ρόλου των συνδέσμων

– Η εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων και δίκαιη κατανομή στους Δήμους, λαμβάνοντας υπόψη γεωλογικά, χωροταξικά και μορφολογικά κριτήρια.

– Η προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με επιμόρφωση αιρετών και στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων.