Έτοιμη είναι η εγκύκλιος των αναπληρωτών για το σχολικό έτος 2015-2016, όπως μας ενημέρωσε συνεργάτης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Στην εν λόγω εγκύκλιο περιλαμβάνεται το άνοιγμα των πινάκων από το 2012 και εξής. Όσον αφορά τις προϋποθέσεις ένταξης στους πίνακες και τα υπόλοιπα θέματα που ορίζονται στην εγκύκλιο δεν υπάρχουν διαφορές συγκριτικά με αυτήν του προηγούμενου έτους.

Σε ερώτησή μας για το πότε θα ανακοινωθεί η εγκύκλιος μάς δήλωσαν ότι «αύριο, μεθαύριο, οπωσδήποτε θα έχει δημοσιευθεί, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των αναπληρωτών» ενώ για την προθεσμία μας είπαν ότι «αυτή είναι συνήθως 10 εργάσιμες ημέρες».

Όσον αφορά τις προϋπηρεσίες των εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση αυτές είναι ήδη περασμένες στο σύστημα και ενδεχομένως να ζητηθούν να κατατεθούν προϋπηρεσίες από σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες περιπτώσεις που δεν φαίνονται στο σύστημα.

Στα τυφλά οι αιτήσεις των αναπληρωτών

Ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιουργείται με τη νέα εγκύκλιο και το άνοιγμα των πινάκων από το 2012 και έπειτα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να καταθέσουν αιτήσεις χωρίς να γνωρίζουν επακριβώς τη νέα τους σειρά στους πίνακες αναπληρωτών. Από το υπουργείο Παιδείας μας δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμα έτοιμοι να αναρτήσουν τους νέους πίνακες και ίσως αυτό να γίνει κατά τη διάρκεια των αιτήσεων, εάν προλάβουν.

Για το ζήτημα αυτό η Πρόεδρος των Αναπληρωτών Νηπιαγωγών Μαρία Σπανού δήλωσε στο newsbeast.gr ότι ο Σύλλογος έχει ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να ανακοινωθούν οι νέοι πίνακες άμεσα ώστε να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί όλες τις παραμέτρους πριν προχωρήσουν σε αιτήσεις.

Σημειώνουμε ότι είναι και σε εκκρεμότητα το ζήτημα των ασφαλιστικών μέτρων που θα καταθέσει ο Σύλλογος για το άνοιγμα των πινάκων από το 2012 και εξής.

Πολυνομοσχέδιο

Συνεργάτης της πολιτικής ηγεσίας δήλωσε στο newsbeast.gr ότι δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα κατατεθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το πολυνομοσχέδιο λόγω των πολιτικών εξελίξεων. «Το Υπουργείο επιθυμεί αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό και έχει τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της συγκυβέρνησης» μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνεργάτης της πολιτικής ηγεσίας.

Βασίλης Καλόγηρος