Οι αποζημιώσεις του μηνός Μαρτίου για την πληρωμή των γιατρών, των εργαστηρίων, των διαγνωστικών κέντρων και των λοιπών παρόχων υγείας, θα έχουν εκταμιευθεί έως τις αρχές Αυγούστου.

Τη δέσμευση αυτή απέσπασε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος, από τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Δημήτρη Κοντό.

«Οι οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος είναι σοβαρές, αλλά οι πάροχοι υγείας, ιδιαίτερα οι εργαστηριακοί που καλούνται να πληρώνουν άμεσα αναλώσιμα και αντιδραστήρια, βρίσκονται στα όρια λειτουργίας και επιβίωσης», αναφέρει ο ΠΙΣ.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΠΙΣ ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής φαρμακευτική περίθαλψη του πληθυσμού, καθώς και η επάρκεια της αγοράς όσον αφορά τις φαρμακευτικές ανάγκες.

Για το σκοπό αυτό συνεχίζεται κανονικά η συνταγογράφηση τρίμηνων και εξάμηνων συνταγών και δόθηκε εντολή για παροχή δίμηνων συνταγών – σε διπλό παραπεμπτικό, το οποίο θα εκτελείται ανά μήνα.

«Τα Νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση οριακής λειτουργίας, με σοβαρές ελλείψεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ και καλεί το υπουργείο Υγείας να κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος.