Το ΑΚΕΛ πραγματοποίησε σήμερα συγκέντρωση έξω από το σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, για καταδίκη, όπως ανακοίνωσε, της προκλητικής και αντιδημοκρατικής στάσης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος εκατοντάδες στελέχη και μέλη του κόμματος.

Σε ομιλία του, ο γ.γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού εξέφρασε αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση στη μάχη ενάντια στην οικονομική ελίτ της Ευρώπης και τις πολιτικές λιτότητας.

Ο κ. Κυπριανού κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι απειλούν και εκβιάζουν τον ελληνικό λαό και ότι ενεργούν με τρόπο που δεν έχει καμιά σχέση με τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ τόνισε ότι στόχος τους, είναι η επιβολή του νεοφιλελεύθερου συντηρητικού καπιταλιστικού μοντέλου και η προώθηση των συμφερόντων των ισχυρών και των πολυεθνικών μονοπωλίων με κάθε τρόπο.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τον ελληνικό λαό, για το δίκαιο, τη ζωή και την αξιοπρέπειά του», είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι τα πολυεθνικά μονοπώλια προωθούν τα συμφέροντά τους, άλλοτε με τρόπο εκλεπτυσμένο με δήθεν ευφάνταστες πολιτικές και άλλοτε με απειλές και εκβιασμούς και με τη συνεργασία αστικών μέσων ενημέρωσης.

Επίσης ανέφερε ότι από την εφαρμογή των μνημονίων στην Ελλάδα μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, οι μισές συμβάσεις εργασίας είναι με μερική απασχόληση και με μισθούς 500 ευρώ, ενώ οι αυτοκτονίες ξεπέρασαν τις επτά χιλιάδες.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός θα πάρει κυρίαρχα την απόφασή του στο αυριανό δημοψήφισμα, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, προτροπές ή νουθεσίες.

Τόνισε, εξάλλου, ότι η απόφαση θα πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστή από όλους.

Ο κ. Ομήρου επισήμανε ότι αυτήν τη δύσκολη ώρα η αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και τον λαό της είναι ολόψυχη και απόλυτη και εξέφρασε την ευχή να υπάρξει γρήγορη έξοδος από την κρίση και να επιστρέψει στη χώρα η ανάπτυξη, η ευημερία και η κοινωνική συνοχή.

Τόνισε επίσης ότι μια ισχυρή Ελλάδα είναι απολύτως αναγκαία και για την Κύπρο.

«Στον αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για λύση του προβλήματος στη βάση των αρχών του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου, η συμπαράταξη του μητροπολιτικού Ελληνισμού είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ», ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Εξάλλου, η Συμμαχία Πολιτών τόνισε ότι επιβάλλεται μια οριστική και μόνιμη λύση στην ελληνική κρίση χρέους, ναι μεν εντός του Ευρώ, αλλά μακριά από υφεσιακά μνημόνια, ατέρμονα κύκλο λιτότητας, τεράστια ανεργία και ανθρωπιστική κρίση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος δήλωσε ότι τη Δευτέρα Ευρωπαϊκή Ένωση και θεσμοί οφείλουν να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με συναινετικό πνεύμα ώστε να εξευρεθεί λύση που θα καθιστά και το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, αλλά ταυτόχρονα θα οδηγεί και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το ελληνικό κράτος για να εκσυγχρονιστεί.