«Αγκίστρι, Ελλάδα. Η γυναίκα μου και εγώ ποτέ δεν διαφωνήσαμε για τα χρήματα, μέχρι που οι τράπεζες έκλεισαν εδώ. Ανησυχήσαμε για τα ευρώ μας. Το μοναδικό ATM σε αυτό το ήσυχο νησί, μια ώρα με το πλοίο από την Αθήνα, ήταν άδειο για μέρες.

“Λυπούμαστε, προσωρινά δεν μπορεί να διαθέσει μετρητά”, γράφει μια ανακοίνωση στην οθόνη. Όλα τα βλέμματα στράφηκαν σε εμένα, γιατί οι Έλληνες σκέφτηκαν ότι θα λειτουργούσε για έναν Αμερικανό».

Η παραπάνω περιγραφή ανήκει στον δημοσιογράφο του Slate, Corey Hutchins ο οποίος βρέθηκε στο Αγκίστρι για διακοπές σε μια Ελλάδα που ζει δραματικές στιγμές. Διαβάστε παρακάτω πώς περιγράφει την εμπειρία του.

«Στις ειδήσεις έλεγαν ότι για τους τουρίστες δεν υπήρχε περιορισμός στις αναλήψεις, όπως στους Έλληνες, αλλά το μηχάνημα είναι άδειο – ακόμα και για μένα. Είναι έτσι από το Σάββατο (…). Θέλουμε να δείξουμε ευαισθησία για το θέμα. Δεν θέλουμε να φερόμαστε σαν να έχουμε χιλιάδες ευρώ κρυμμένα μέσα σε μια βαλίτσα… Στους δρόμους του νησιού, μας λένε “κανένα πρόβλημα, κανένα πρόβλημα. Για εσάς; Κανένα πρόβλημα”, αν και σε πολλά μέρη του νησιού δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες. Αν και οι τράπεζες θα είναι κλειστές για μια εβδομάδα.

“Φυσικά οι άνθρωποι εδώ ανησυχούν. Δεν το δείχνουν”, λέει ο Maglis Foller, ένας Σουηδός που επισκέπτεται το Αγκίστρι τα τελευταία χρόνια. “Ρωτήσαμε έναν ταξιτζή αν θα είναι οι τράπεζες ανοιχτές αύριο και εκείνος μας διαβεβαίωσε ότι όλα είναι εντάξει”»…

leifna4 leifna1 leifna2 leifna3

* Οι φωτογραφίες είναι του δημοσιογράφου Corey Hutchins