Ψυχραιμία συστήνουν παράγοντες της τοπικής αγοράς αλλά και δήμαρχοι με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις ενώ την ίδια ώρα μειωμένη ,σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, εμφανίζεται η κίνηση στα ΑΤΜ του Ηρακλείου αλλά σε ορισμένα μηχανήματα είχαν εξαντληθεί σε ένα σημαντικό ποσοστό τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ με τους πολίτες να είναι αναγκασμένοι να προχωρούν σε αναλήψεις μόνο ως 50 ευρώ. Στο μεταξύ με στόχο την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που σχετίζονται με τον τουρισμό, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλεί τους αρμόδιους φορείς σε Παγκρήτια συνάντηση αύριο Τετάρτη 1 Ιουλίου στις 2 μ.μ. στην Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο. «Στη συνάντηση που συγκαλείται λόγω της κρίσιμης συγκυρίας που διέρχεται η χώρα θα γίνει ενημέρωση-ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις και θα υπάρξει σχεδιασμός δράσεων για την αποφυγή, επίλυση ενδεχόμενων προβλημάτων» σημειώνει η Περιφέρεια Κρήτης.

Την ίδια ώρα «οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε πραγματικό αδιέξοδο» σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη που σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι «Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζαν, τώρα μοιάζουν ανεξέλεγκτα και το κλίμα που διαμορφώνεται επιτείνει την αβεβαιότητα». Επίσης, ο κ. Αλιφιεράκης στην ίδια δήλωση του σημειώνει ότι «Το δημοψήφισμα θα μπορούσε ν’ αποφευχθεί. Δεν υπάρχει χρόνος μέχρι την Κυριακή. Θα πρέπει σήμερα να βρεθεί λύσει στην ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργεί και να υπάρξει εθνική συνεννόηση για να αποτραπούν χειρότερες συνέπειες».

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης με σημερινή ανακοίνωση τονίζει ότι «Τα ξενοδοχεία και η αγορά δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, υπάρχει επάρκεια αγαθών τα Α.Τ.Μ. είναι ανοικτά με ελεύθερη ανάληψη για τους Ξένους τουρίστες και οι πιστωτικές κάρτες είναι σε απόλυτη ισχύ». Επίσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι «Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι μέχρι να περάσει αυτή η παράνοια» και πρόσθεσε: «Εμείς σαν τουριστικοί πράκτορες λέμε σ όλους ότι τα ξενοδοχεία και οι υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά» Παράλληλα ανέφερε ότι οι υπάρχουν μεμονωμένες ακυρώσεις προσθέτοντας ότι αν συνεχισθεί αυτή η παράνοια θα είναι χείμαρρος.

Την ίδια ώρα η αγορά των καυσίμων συνεχίζεται με αυξημένη ζήτηση . Παράλληλα στα Σούπερ Μάρκετ δεν υπάρχουν ελλείψεις στα εμπορεύματα παρά την αυξημένη κίνηση στην αγορά τροφίμων. Εξ άλλου χωρίς προβλήματα γίνεται μέχρι τώρα η διάθεση φαρμάκων με την προσκόμιση συνταγής από τα φαρμακεία του Ηρακλείου αν και η κίνηση και σ αυτά εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη.

Στο μεταξύ αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία συστήνουν στους δημότες τους έξη δήμαρχοι της ενδοχώρας του Νομού διαβεβαιώνοντας ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, δεδομένων των συνθηκών.

Με κοινή τους δήλωση οι δήμαρχοι Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης , Αρχανών Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης , Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης , Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης και Γόρτυνας Νικάς Σχοιναράκης σημειώνουν:«Λόγω της δύσκολης συγκυρίας και των κρίσιμων στιγμών που βιώνει η χώρα, καλούμε τους δημότες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Ενέργειες πόλωσης και ακραίων καταστάσεων οδηγούν σε φαινόμενα διχασμού και αποπροσανατολισμού της κοινωνίας». Ακόμη οι δήμαρχοι αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες παρά τον περιορισμένο χρόνο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, οι υπηρεσίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για να οργανώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Επίσης διαβεβαιώνουν τους Δημότες ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, δεδομένων των συνθηκών. Εξ άλλου οι έξι δήμαρχοι τονίζουν ότι «λόγω της έκτατης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, από το προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών και την αναστολή πληρωμών, είμαστε αναγκασμένοι να περιορίσουμε τις καθημερινές λειτουργίες μας τόσο στην αποκομιδή των απορριμμάτων όσο και στην αποκατάσταση βλαβών στα δίκτυα της ύδρευσης και αυτές στα πλαίσια του εφικτού. Τέλος, ζητούν την κατανόηση των δημοτών, τη στήριξη και τη συμμετοχή τους «για να ξεπεράσουμε από κοινού τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί» όπως υπογραμμίζουν.