Μεγάλη αγωνία επικρατεί σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που δεν έχουν δει ακόμα στους λογαριασμούς τους τη σύνταξή τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις και ενώ οι ουρές συνεχίζουν να σχηματίζονται μπροστά από τα ATM, είναι πολλοί εκείνοι που καταγγέλλουν ότι η πληρωμή των συντάξεων δεν πραγματοποιήθηκε.

Σύμφωνα με το Mega, τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων στο σύνολο τους αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε περίπου 952 εκατ. ευρώ και βρίσκονται σε εμπορικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, σοβαρά προβλήματα στην εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων αντιμετωπίζονται στα εξής Ασφαλιστικά Ταμεία:

ΟΑΕΕ

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων του ΟΑΕΕ θα πιστωθεί μόνο το μισό ποσό κάθε σύνταξης, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί την επόμενη εβδομάδα. Λόγω του κλεισίματος των τραπεζών, δεν κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθεί το κονδύλι των 272 εκατ. ευρώ που απαιτείται μηνιαίως, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην πλειοψηφία τους δεν κατέβαλαν εισφορές. Η διοίκηση του ΟΑΕΕ προχώρησε σε αυτή την απόφαση σε συνεννόηση με το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΔΕΗ

Η πληρωμή των συντάξεων για τον μήνα Ιούλιο δεν πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου 2015, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν εξαιτίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, διαβεβαίωσε από τη Βουλή ότι οι συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ και της ΔΕΗ θα καταβληθούν τις επόμενες ώρες, διευκρινίζοντας ότι τα προβλήματα υπήρξαν σε σχέση με το διατραπεζικό σύστημα «ΔΙΑΣ» και ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα καταβολής χρημάτων από το ΙΚΑ.

ΟΓΑ

Παρότι στον ΟΓΑ έχουν βρεθεί τα 290 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την πληρωμή των συντάξεων επτά στις 10 συντάξεις αποστέλλονται και παραλαμβάνονται στους δικαιούχους μέσω των ταχυδρομείων. Είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα και να διαπιστωθούν καθυστερήσεις τις επόμενες μέρες.

ΝΑΤ

Στο ΝΑΤ έχουν βρεθεί τα χρήματα για την πληρωμή των συντάξεων και θα μπουν αργά το βράδυ, σύμφωνα με το Mega. Ωστόσο, μένει να εξακριβωθεί αύριο αν θα μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ ή από τα γκισέ.

«Αισθάνομαι ότι με ξεφτιλίζει αυτή τη στιγμή. Έχω εδώ μέσα το εφάπαξ μου και το χάνω εξαιτίας τους», είναι η κραυγή αγωνίας μιας συνταξιούχου.