Η δημιουργία του μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου και η αποκατάσταση και ανάδειξη του πλούσιου αρχαιολογικού χώρου της περιοχής (αρχαίο θέατρο Θορικού, Μυκηναϊκοί θολωτοί τάφοι) δρομολογήθηκαν κατά την σημερινή επίσκεψη της περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη στο Λαύριο.

Το θέμα του μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας συζητήθηκε κατά την επίσκεψη της κ. Δούρου και του κ. Ξυδάκη στο τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού και την περιφερειάρχη Αττικής συνόδευαν η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου.

Η κ. Δούρου σημείωσε ότι «η επιτυχημένη συνέργεια της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου η οποία ξεκίνησε με τον επαναπατρισμό της κεφαλής του ΕΡΜΗ συνεχίζεται με τη δημιουργία του Μουσείου», μέσω προγραμματικής σύμβασης με χρηματοδότηση της Περιφέρειας και τη σύμπραξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ξενάγηση στους χώρους του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, έγινε από τον επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής του Μουσείου Μεταλλείας Μεταλλουργίας, καθηγητή ΕΜΠ, Νίκο Μπελαβίλα, τον αντιπρόεδρο του ΔΣ του ΤΠΠΛ, καθηγητή ΕΜΠ Δημήτρη Καλιαμπάκο και τον διευθυντή του ΤΠΠΛ, Ασημάκη Χαδουμέλλη.