Η επικοινωνία με τους κτηνοτρόφους, η έκδοση ενημερωτικού υλικού για τα συμπτώματα της οζώδους δερματίτιδας και η δημιουργία ζωνών από την πλευρά των συνόρων –σε μήκος 10 χιλιομέτρων- ειδικά στο Δέλτα του Έβρου, προκειμένου να εξεταστούν κλινικά τα περίπου 6.500 βοοειδή της περιοχής και η μετακίνηση κάποιων εξ αυτών, εάν είναι εφικτή, σε ασφαλέστερους τόπους βόσκησης, είναι τα πρώτα μέτρα που θα λάβει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, προληπτικά για την αποφυγή μετάδοσης της ζωονόσου των βοοειδών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κτηνιατρικών υπηρεσιών Έβρου, του διευθυντή κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ Αχιλλέα Σαχπατζίδη, της διεύθυνσης υγείας και κτηνοτρόφων, με στόχο την εκτίμηση της κατάστασης και τον συντονισμό των υπηρεσιών.

Ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες η οζώδης δερματίτιδα έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό στη γείτονα χώρα η οποία «συνεχίζει να μη δίνει τα στοιχεία που έχουμε ανάγκη».

Επανέλαβε την ανάγκη της κρατικής στήριξης σε επίπεδο κτηνιάτρων, περισσότερων κονδυλίων για αναλώσιμα, κυρίως όμως τόνισε ως επιτακτική την ανάγκη λειτουργίας κέντρου εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα και την αποστολή εξειδικευμένων κτηνιάτρων προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στα σύνορα.

«Συνολικά έχουμε 14.600 βοοειδή στο νότιο Έβρο και 4.000 βοοειδή στο βόρειο Έβρο. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες απώλειες. Οι κτηνοτρόφοι δεν δέχονται με τίποτα να θανατωθούν αυτά τα ζώα, δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το ύψος των αποζημιώσεων και η υφιστάμενη αποζημίωση δεν τους καλύπτει, έχουν το κακό προηγούμενο της ευλογιάς των προβάτων όπου καταστράφηκε όλο το ζωικό μας κεφάλαιο στα πρόβατα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα σύνορα του Έβρου είναι τα σύνορα της Ε.Ε. αν περάσει αυτό το νόσημα από τον Έβρο σίγουρα θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Τα συμπτώματα της οζώδους δερματίτιδας περιέγραψε ο διευθυντής κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ, Αχιλλέας Σαχπατζίδης. «Τα προσβεβλημένα ζώα εμφανίζουν μεγάλα οζίδια- εξογκώματα πάνω στο δέρμα, ρινικό έκκριμα, πυρετό, μεγάλες απώλειες στην παραγωγή και πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας». Ωστόσο διευκρίνισε ότι επί του παρόντος δεν κινδυνεύουν τα αιγοπρόβατα ούτε η δημόσια υγεία και απηύθυνε έκκληση στους κτηνοτρόφους να είναι σε άμεση συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές, ώστε εάν εμφανιστεί το νόσημα να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αντιμετώπισής του.