Απαραίτητη προϋπόθεση για να ασκήσουν οι Δήμοι τις αρμοδιότητες και το ρόλο που προβλέπει για αυτούς ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων είναι ένα σταθερό και ξεκάθαρο νομικό καθεστώς τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης μιλώντας σήμερα στην έναρξη της διήμερης Πανελλήνιας Συνόδου των ΦοΔΣΑ, στη Χερσόνησο Ηρακλείου, που έχε θέμα «Διαχείριση Απορριμμάτων- Κυκλική οικονομία- ΦοΔΣΑ και κοινωνίες μηδενικών αποβλήτων». Όπως είπε ο κ. Πατούλης , οι Δήμοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο σημερινό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα.

Παράλληλα όμως επισημαίνουν στην Πολιτεία ότι η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι θεσμική αρμοδιότητά της και πρέπει να διασφαλιστούν από εκείνη όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να δοθεί ένα οριστικό και αίσιο τέλος στο χρονίζον αυτό πρόβλημα. Επίσης υπογράμμισε «η θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης όπως είναι ευθύνη της αυτοδιοίκησης και σε όλο σχεδόν τον ευρωπαϊκό χώρο. Σε αυτό είμαστε αδιαπραγμάτευτοι» είπε.

Τέλος παρουσίασε έξι προτάσεις – θέσεις της ΚΕΔΕ για ένα επιτυχημένο μοντέλο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, όπως είπε , το οποίο θα βασίζεται στα εξής: – Στην οικονομική στήριξη των Δήμων, μέσω ανακατεύθυνσης των πόρων που αφορούν στην διαχείριση των ΑΣΑ, για την άμεση εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, – Στην αποδοχή μίας Αρχής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε αυτά να έχουν ρόλο αποκλειστικά νομοθετικό ρυθμιστικό αφήνοντας τον επιχειρησιακό ρόλο μόνο στους φορείς της αυτοδιοίκησης (Δήμοι, ΦΟΔΣΑ κτλ). – Στη θεσμοθέτηση ενός στρατηγικού σχεδίου βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης αντιμετώπισης του προβλήματος μέχρι την πλήρη εφαρμογή των προτεινομένων, με ολοκληρωμένα τεκμηριωμένη πρόβλεψη και διασφάλιση του οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού οφέλους ώστε να καλύπτονται οι επιταγές της εθνικής νομοθεσίας και οι δεσμεύσεις της χώρας μας προς την ΕΕ, χωρίς συγκυριακές αλλαγές και μικροπολιτικού χαρακτήρα σκοπιμότητες. – Στην ανάδειξη και υποστήριξη καλών πρακτικών που ευθυγραμμίζονται με το πνεύμα και το γράμμα της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και της προβολής κακών πρακτικών του παρελθόντος με την αναλογούσα και δική μας ευθύνη που πρέπει ν’ αποφευχθούν στο μελλοντικό σχεδιασμό. – Στην άμεση χωροθέτηση δημοτικών σταθμών μεταφόρτωσης και την προώθηση της κομποστοποίησης, με την παράλληλη επιτάχυνση στην κατασκευή ΣΜΑ και ΧΥΤΑ που καθυστερούν αδικαιολόγητα, αναπαράγοντας έτσι αρνητικές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. –

Την ενίσχυση του επιχειρησιακού ρόλου των ΦΟΔΣΑ, και τη θωράκισή τους με θεσμικές ρυθμίσεις που θα οδηγούν σε μία ευέλικτη και αποτελεσματική λειτουργία.