Εκδηλώσεις, υπό τον γενικό τίτλο «ΤρικαλART», ανακοινώθηκαν σήμερα από το Δήμο Τρικκαίων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Άθλησης Βασιλένα Μητσιάδη, η αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη Έφη Λεβέντη και εκπρόσωποι από τα σχήματα τέχνης.

Όπως τονίστηκε, επιχειρείται μια σύζευξη μουσικής, θεάτρου, χορού σε μια πρωτότυπη μουσική εβδομάδα, με έμφαση στους Τρικαλινούς, ερασιτέχνες κυρίως, καλλιτέχνες, με προώθηση των ντόπιων σχημάτων, με «άνοιγμα» σε μουσικές και εκτός της λαϊκής.

Η αντιδήμαρχος σημείωσε, την ανάγκη έκφρασης όλων όσοι από τα Τρίκαλα ανησυχούν και δημιουργούν. Και για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, ο Δήμος Τρικκαίων «δημιουργεί» συνθήκες για παραγωγή πολιτισμού, καθώς αυτή η Εβδομάδα Μουσικής και Τέχνης, αποτελεί ταυτοχρόνως το έναυσμα για νέες δημιουργίες.

Από την πλευρά της, η κ. Λεβέντη σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις συμπίπτουν με τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη και τόνισε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να προωθηθούν δράσεις, ενώ ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, καλώντας όλους τους Τρικαλινούς να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

Επίσης, η φιλόλογος Λίλια Τσούβα μίλησε για το αφιέρωμα στον Γιώργο Σαμολαδά (τον Τρικαλινό, κύριο στιχουργό τού επίσης Τρικαλινού Απόστολου Καλδάρα), τονίζοντας ότι έχει γίνει μελέτη για τη ζωή και τους στίχου του, με στοιχεία και από την οικογένεια, ορισμένα εκ των οποίων σε φωτογραφικό υλικό θα δημοσιοποιηθούν για πρώτη φορά. Αλλά ουσιαστικά, πρόσθεσε, θα γίνει και μια σαφής αναφορά στη λαϊκή στιχουργία, ενώ θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στη σύζυγο του στιχουργού, Ελευθερία Σαμολαδά.

Την επιμέλεια της φωτογραφικής έκθεσης, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Δήμου Τρικκαίων, έχει ο ερασιτέχνης φωτογράφος Θανάσης Πρεβέντης, μέλος των ερασιτεχνών μουσικών της Τρικαλινής Μουσικοπαρέας, που θα αποδώσει τραγούδια του μεγάλου αυτού στιχουργού.

Οι εκδηλώσεις αναμένεται να κλείσουν με πρωτότυπο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, ο Στέλιος Καραγιώργος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Τσιτσάνη, αναφέρθηκε σε μια ακόμη τρικαλινή πρωτοτυπία: το κλείσιμο των εκδηλώσεων με το «Δείπνο στα λευκά». Βασισμένο στην ιδέα «Γεύμα στα Λευκά», καλούνται όλοι οι Τρικαλινοί, απαραιτήτως ντυμένοι στα λευκά, το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου, να φέρουν ό,τι διαθέτουν από φαγητό και ποτό και να μετάσχουν στο δείπνο… μετά μουσικής (που θα παρέχει ο Δήμος) και στον χορό που θα ακολουθήσει, σε μια μεγάλη υπαίθρια γιορτή, στον χώρο ανάμεσα στις παλιές φυλακές και το τζαμί, στο νέο πάρκο-στέκι της πόλης.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 21 έως τις 28 Ιουνίου, στο υπαίθριο θέατρο στο Φρούριο και στον χώρο πίσω από τις παλιές φυλακές.