Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό «επαναπατρίζονται», μέσω της πρωτοβουλίας «Έλληνες Παγκόσμιοι Γιατροί», του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), για να προσφέρουν στη χώρα μας , εκτός από τις γνώσεις και το επιστημονικό τους δίκτυο, στην ενίσχυση της επιστημονικής κοινότητας και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Οι «Έλληνες Παγκόσμιοι Γιατροί», είναι μια ενέργεια που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει, τόσο σε επιστημονικό όσο και κοινωνικό επίπεδο, την ακαδημαϊκή, ερευνητική κοινότητα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου ο τομέας της υγείας έχει υποστεί τεράστια πλήγματα εξαιτίας της κρίσης, και αντίστοιχα έχει υποστεί δραματική μείωση το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πρόσβαση τους στις υπηρεσίες αυτές, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΙΕ Βασίλης Γρηγορίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γρηγορίου παρουσίασε σήμερα σε ειδική εκδήλωση τον Στέργιο Ζαχαρούλη, διευθυντή του Παιδιατρικού-Ογκολογικού Τμήματος στη «Harley Street Clinic του Λονδίνου» και διευθυντή Παιδο-Νευροογκολογίας στο «The Royal Marsden NHS Foundation Trust», του Λονδίνου.

Ο κ. Ζαχαρούλιας μίλησε για τις «Νέες και εξατομικευμένες θεραπείες κατά του παιδικού καρκίνου: από την έρευνα στην κλινική εφαρμογή», αναφέροντας ότι «η επιστήμη έχει εξελιχθεί θεαματικά σε ότι αφορά στη θεραπεία παιδικών όγκων, με σύγχρονες μεθόδους πέρα από τη χημειοθεραπεία». Παρουσίασε, επίσης, τα πρώτα αποτελέσματα διεθνούς πολυκεντρικής μελέτης, όπου «η θεραπεία σε όγκους που υποτροπίασαν εξατομικεύτηκε με βάση την μοριακή βιολογία, και έτσι ο ασθενής, όχι μόνο λαμβάνει την θεραπεία που ταιριάζει στον όγκο του, αλλά αποφεύγει και τις παρενέργειες από τοξικά φάρμακα που δεν είχαν αποτέλεσμα».

Η ιατρική έχει κάνει άλματα ανέφερε ο Βρετανός γιατρός-ερευνητής Brian Walker, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι «νέες προκλήσεις στη μοριακή διάγνωση ανοίγουν νέους ορίζοντες, καθώς η τεχνολογία επιτρέπει μέσω των πολλαπλών εξετάσεων με ένα μόνο δείγμα, τη σημαντική συλλογή δεδομένων.

Το NGS (next generation sequencing-Ακολουθία Νέας Γενιάς, τύπος DNA), αναμένεται να βελτιώσει τα δεδομένα της κλινικής διάγνωσης, ανέφερε ο κ. Walker, επισημαίνοντας ότι «οι τωρινές θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν και σε όγκους άλλου τύπου με τις ίδιες ανωμαλίες”.

Και οι δύο επιστήμονες εστίασαν κατά την ομιλία τους ότι ο καρκίνος, είτε παιδικός, είτε ενηλίκων, δεν αποτελεί απόρθητο οχυρό για την επιστήμη, η οποία κάνει άλματα, τόσο στην πρόληψη, στην αναλυτική διάγνωση όσο και τη θεραπεία.
Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον ΕΙΕ ο διαπρεπής Ελληνας επιστήμονας Στέργιος Ζαχαρούλης, δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που θα συνεργαστούμε με σκοπό την πρόοδο στην εξατομικευμένη βιολογική θεραπεία των παιδιών που πάσχουν από συμπαγή νεοπλάσματα, ώστε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην αύξηση της επιβίωσης αλλά και στην μείωση της τοξικότητας». Όσο για το ΕΙΕ, ο κ. Ζαχαρούλης παρατήρησε πως «μόνο χρεοκοπημένη χώρα δεν θυμίζει, καθώς διαθέτει επιστημονικό προσωπικό πολύ υψηλού επιπέδου και προκαλεί δέος, η ιδέα και μόνο, του ΕΙΕ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΙΕ Β. Γρηγορίου, η πρωτοβουλία «Έλληνες Παγκόσμιοι Γιατροί», έχει ως στόχο την ανάδειξη και τον «επαναπατρισμό» των κορυφαίων ελληνικών μυαλών που υπηρετούν την ανθρωπότητα και μέσω αυτής της πρωτοβουλίας θα έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν και έμπρακτα την υποστήριξή τους στο κοινωνικό σύνολο του τόπου τους, παρουσιάζοντας και διαδίδοντας το επιστημονικό τους έργο, μοιραζόμενοι επιστημονικές γνώσεις και επαφές και συνάπτοντας επωφελείς συνεργασίες με συναδέλφους.