Σημείο συνάντησης χιλιάδων ανθρώπων που γιόρτασαν, διεκδικώντας παράλληλα την ισότητα και την αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού κάθε ατόμου, αποτέλεσε και φέτος το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας (Athens Pride).

Από το 2004, κάθε χρόνο το Φεστιβάλ μεγαλώνει, με όλο περισσότερο κόσμο να συμμετέχει, ενώ φέτος πολλά ήταν τα πιτσιρίκια που είχαν φέρει μαζί γονείς, παππούδες και θείοι, ανταποκρινόμενοι στο φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ «Πάρε θέση».

Το Athens Pride 2015, εκτός από τον ενθουσιασμό και την πολυπληθή συμμετοχή στην καθιερωμένη παρέλαση, είχε δυο εμφανείς ιδιαιτερότητες από τις προηγούμενες χρονιές: την αναφορά στην επικείμενη ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για το ομόφυλα ζευγάρια στην ελληνική Βουλή από τη μία, και την απουσία των περισσοτέρων ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά, Κουήρ και Ίντερσεξ ‘Ατομα) οργανώσεων από την άλλη. Από τις τελευταίες, κάποιες απείχαν τελείως από την ημέρα, όπως η Ένωση Διεμφυλικών Ελλάδας, ενώ άλλες, όπως η Color Youth, αρνήθηκε να στήσει περίπτερο ή να απευθύνει χαιρετισμό, απλώς συμμετείχε στην παρέλαση. Αιτίες της αποχής τόσο οι κατηγορίες για παραγκωνισμό της τρανς κοινότητας και η μη εκπροσώπηση ολόκληρου του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος από την οργανωτική επιτροπή του Athens Pride, αλλά και η «σταδιακή μετάλλαξη του φεστιβάλ και των προταγμάτων του, από κινηματικό σε πιο θεσμοθετημένο», όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κωνσταντίνος Ματσούκας.

Χαρακτηριστικό είναι πως από τα περίπου 25 περίπτερα στην πλατεία Κλαυθμώνος, μόνο τρία αντιπροσώπευαν ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, ενώ το «παρών» έδωσε και το Pride της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί εκεί στις 19-20 Ιουνίου, με προπαγανδιστικό υλικό. Τα υπόλοιπα περίπτερα ήταν μη κυβερνητικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων, φεστιβάλ ταινιών, εντύπων κλπ.

Ως ιστορική χαρακτήρισαν τη στιγμή που λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, τόσο ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωστής Παπαϊωάννου, όσο και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, δεδομένου ότι πριν τέσσερις μέρες παρουσιάστηκε το προσχέδιο του συμφώνου συμβίωσης. Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως η ψήφισή του αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να ακολουθήσουν η νομική αναγνώριση του φύλου και η αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου. Πρότεινε στον κ. Καμίνη να ανοίξει το Δημαρχείο, ώστε να γίνει εκεί ένα σύμφωνο συμβίωσης ορατό από όλους, πρόταση που ο κ. Καμίνης αποδέχτηκε και πρόσθεσε πως «θα το γιορτάσουμε».

«Είμαι γκέι και περήφανος που βρίσκομαι εδώ», δήλωσε ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Τζον Κίτνερ χαιρετώντας το Φεστιβάλ. «Την επόμενη φορά, γιατί σήμερα δεν οργανωθήκαμε, η πορεία πρέπει να περάσει και μέσα από τη Βουλή», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που τον διαδέχτηκε στο βήμα των ομιλητών. Η κ. Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε πως τίποτα δεν πρέπει να διαρρηγνύει την συνοχή, την αποφασιστικότητα, την αισιοδοξία και το πείσμα.

Για τραυματισμένο pride, εξαιτίας της απουσίας των τρανς, οι οποίες αποτελούν μια από τις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες, έκανε λόγο ο Λύο Καλοβρυνάς από την οργανωτική επιτροπή του Athens Pride, παραδεχόμενος πως έγιναν λάθη. Επισήμανε πως «ο χειρότερος εχθρός είναι ο μπάτσος που κρύβουμε μέσα μας, πράγμα λογικό, αφού μεγαλώσαμε σε αυτήν την κοινωνία. Είναι κάτι που πρέπει να διορθώσουμε».