Η πολύ-πολιτισμικότητα, η συνύπαρξη και οι σχέσεις των παιδιών από διαφορετικές χώρες, βοηθούν στην εξάλειψη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το συμπέρασμα αυτό που εξάγεται από τη λειτουργία του 1ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου, ως αποτέλεσμα της ξεχωριστής οπτικής των εκπαιδευτικών και των γονέων, διαμήνυσαν με το δικό τους τρόπο σήμερα οι μαθητές του, σε μια γιορτή που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του.

Το «πολυπολιτισμικό» δημοτικό σχολείο του Ρεθύμνου, που σε ποσοστό 60% φιλοξενεί μαθητές από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Ρουμανία, την Ινδία, την Τυνησία και τη Συρία, έχει αποδείξει εδώ και χρόνια, πως μέσα από την παιδεία, τις αρμονικές σχέσεις και την ενημέρωση για τις αρχές του ανθρωπισμού, προβλήματα όπως η ξενοφοβία, ο ρατσισμός δεν βρίσκουν έδαφος για να ριζώσουν. Απεναντίας, όπως αναδείχθηκε και από τη σχολική γιορτή, αυτό που οι μαθητές και οι γονείς τους έχουν να κερδίσουν, είναι η γνώση και η συναντίληψη των διαφορετικών πολιτισμών, και η δυνατότητα να αγκαλιάσουν τις μελωδίες, τις γεύσεις, τις τέχνες και τις συμπεριφορές που κάθε λαός μπορεί να αφήσει ως αποτύπωμα, στην τεράστια γειτονιά που λέγεται κόσμος.

Με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, τα παιδιά του 1ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου, έστειλαν το μήνυμα πως «Πατρίδα όλων είναι η γη», αποτυπώνοντάς το και στη σχετική αφίσα της εκδήλωσης, η οποία φιλοτεχνήθηκε με το δέντρο των λαών και τις σημαίες τους. Όλη η γιορτή εξελίχθηκε στις γλώσσες καταγωγής των παιδιών, τα οποία τραγούδησαν χόρεψαν και αγκαλιάστηκαν χωρίς καμία διάκριση, όπως ακριβώς συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μέσα στις τάξεις.

Οι δάσκαλοι του σχολείου, φανερά ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους και όλων όσων διδάσκουν στα διαφορετικής εθνικότητας παιδιά, δήλωσαν πως στο δημοτικό τους, δεν υπάρχουν φαινόμενα ρατσισμού, φασαρίες ή άλλα φαινόμενα που θα μπορούσαν να στρεσάρουν γονείς και μαθητές, μεταφέροντας τα όποια προβλήματα μέσα στις οικογένειες. Το 1ο Δημοτικό Ρεθύμνου, είναι πλέον γνωστό για τον τρόπο λειτουργίας του και τα αποτελέσματα στη διαπολιτισμική διαπαιδαγώγηση, και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ακόμα και Ελλήνων γονέων, οι οποίοι επιλέγουν να γράψουν τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου, πως το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει επιδείξει και αυτό μεγάλο ενδιαφέρον για το διαπολιτισμικό δημοτικό σχολείο του νομού, με καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος, να ενθαρρύνουν και να προσφέρουν στην εκπαίδευση των μικρών μαθητών.

Η επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει με ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει και την παραγωγή γεωργικών προϊόντων, μετά και την παραχώρηση στο σχολείο δύο στρεμμάτων γης, ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να μπορέσουν με τις γεωργικές τους δραστηριότητες και προϊόντα, να συμμετέχουν στο πρόγραμμα συσσιτίου από το οποίο σιτίζονται οι μαθητές.