Mε παράβαση των προσωπικών τους δεδομένων ισοδυναμεί η ανάρτηση στο διαδίκτυο ονομάτων γιατρών που ελέγχονται για φοροδιαφυγή σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η Αρχή ζητά μάλιστα από το υπουργείο Οικονομικών εντός 15νθημέρου από την κοινοποίηση της «ετυμηγορίας» να … κατεβάσει από το διαδίκτυο τα ονόματα των γιατρών η ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των οποίων «συνιστά περιορισμό του ατομικού δικαιώματος πληροφοριακού αυτοκαθορισμού ενόψει και των κινδύνων του διαδικτύου για την προσωπικότητα του ατόμου».

Μοναδικό «παράθυρο» για τη δημοσιοποίηση στοιχείων φοροφυγάδων αποτελεί, σύμφωνα με την Αρχή, η ψήφιση σχετικού νόμου που ρητά να προβλέπει αναρτήσεις με ονοματεπώνυμο.

Αφορμή για την έκδοση της σχετικής απόφασης αποτέλεσε η ανάρτηση δελτίου τύπου στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομικών στις 13 Μαΐου 2010 με τα ονόματα των γιατρών για τους οποίους είτε προέκυψαν φορολογικές παραβάσεις ,είτε είχαν ή επρόκειτο να καταλογιστούν σε αυτούς πρόστιμα για φοροδιαφυγή.

Στην Αρχή προσέφυγαν αρχικά δύο ιδιώτες γιατροί τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονταν στη λίστα και στη συνέχεια ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατήγγειλε αφενός τη δημοσίευση της λίστας των γιατρών που υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις και αφετέρου την αναγραφή του ΑΜΚΑ των θεραπόντων γιατρών στα συνταγολόγια των ασφαλισμένων φορέων κοινωνικής ασφάλισης.