Πάνω από 14-15 εκατ. ευρώ ετησίως φιλοδοξεί να εξοικονομήσει, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδίου θεσμικών δράσεων, που κατατέθηκε στην κυβέρνηση και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, εξοικονόμηση ενέργειας και αυτεπιστασία στις εργολαβικές συμβάσεις.

Το σχέδιο παρουσίασε σήμερα, στο δημοτικό συμβούλιο, ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, σαν -εν μέρει- «αντίδοτο» στην περικοπή της χρηματοδότησης του ιδρύματος κατά 56%. Παράλληλα, μέσω της περικοπής των δαπανών του ΑΠΘ κατά 20%-25%, που έχει ήδη επιτευχθεί για τους πρώτους μήνες του έτους, εξοικονομούνται άλλα 9 εκατ. ευρώ.

«Δεν είμαστε ζητιάνοι […] Δεν ζητάμε λεφτά. Αλλά ζητάμε θεσμικά μέτρα, για να βγάλουμε τα λεφτά μας μόνοι μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν το σχέδιο γίνει δεκτό, τότε το ΑΠΘ «θα μπορέσει να τα καταφέρει μόνο του για τα επόμενα 2-3 χρόνια της κρίσης».

Τα τέσσερα μέτρα/προτάσεις:

-Να «περάσει» το συντομότερο ο νέος νόμος περί αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΑΠΘ (πχ, κληροδοτήματα), ώστε να γίνει δυνατή η καλύτερη εκμετάλλευση αυτής. Με τη συγκεκριμένη κίνηση, το ΑΠΘ εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει 3-4 εκατ. ευρώ ετησίως. Κατά τον κ. Μυλόπουλο, από τα 122 κληροδοτήματα του ΑΠΘ, μόνο 61 νοικιάζονται σήμερα και μάλιστα με τιμές προ δεκαετιών, καθώς η μεγάλη γραφειοκρατία αποθαρρύνει τους υποψήφιους ενοικιαστές (σήμερα, για την αξιοποίηση κληροδοτημάτων του ΑΠΘ απαιτείται ειδική προκήρυξη -βάσει νομικού καθεστώτος του 1939- διαδικασία διάρκειας άνω του έτους, ενώ για τις τιμές γενικά των κληροδοτημάτων της Θεσσαλονίκης αποφασίζει το …Εφετείο Αθηνών).

-Να εγκριθούν οι προτάσεις ένταξης τού ΑΠΘ σε προγράμματα παραγωγής ενέργειας, μέσω φωτοβολταϊκών. Δεδομένου ότι ο ετήσιος λογαριασμός ρεύματος της ΔΕΗ στοιχίζει στο ΑΠΘ 5 εκατ. ευρώ, το πανεπιστήμιο θα μπορέσει να εξοικονομήσει και αυτό το ποσόν.

-Να μεταφερθεί το εργολαβικό προσωπικό του ΑΠΘ από τις εργοληπτικές εταιρίες στην Εταιρία Αξιοποίησης του ΑΠΘ, που έχει ως μόνο μέτοχο τη Σύγκλητο, ή έστω να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και να πληρώνονται από το Πανεπιστήμιο. Όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος, σήμερα το εργολαβικό προσωπικό ανέρχεται σε 850 άτομα, εκ των οποίων 350-400 καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε πόστα διοίκησης και γραμματείας και, άρα, το 1/3 των ατόμων αυτών απασχολούνται ουσιαστικά παράνομα (καθώς για άλλον λόγο προσελήφθησαν κι άλλη δουλειά κάνουν).«Αν ξεπεράσουμε τον εργολάβο γλιτώνουμε άλλα 6 εκατ. ευρώ (μέσω ΦΠΑ και αποφυγής εργολαβικού κέρδους) τον χρόνο», σημείωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το υπουργείο Παιδείας έχει απορρίψει τις δύο προτάσεις.

-Η κοστολόγηση των έργων του ΑΠΘ να γίνεται με τις πραγματικές τιμές κι όχι βάσει αυτών που ορίζονται στο κοστολόγιο δημοσίων έργων (ΑΤΟΕ), ώστε αυτά να στοιχίζουν φθηνότερα.

Δεν κλείνει η λέσχη το 2012, δεν απολύονται οι υπάλληλοι

Με την ευκαιρία, ο κ. Μυλόπουλος γνωστοποίησε ακόμη ότι διασφαλίζεται η λειτουργία της Λέσχης του ΑΠΘ το 2012 και ο δημόσιος χαρακτήρας της κι ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις.

Υποστήριξε ότι οι διορισμοί στο ΑΠΘ έχουν παγώσει τους τελευταίους 9-10 μήνες «στο γραφείο»- όπως ισχυρίστηκε- «του κ. Πανάρετου», ενώ παράλληλα το περίφημο «πέντε προς έναν», στο Πανεπιστήμιο είναι «πέντε προς μηδέν».

Παράλληλα, υποστήριξε, επί 2-3 χρόνια καθυστερεί η καταβολή κρατικών ερευνητικών κονδυλίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει «διαρροή εγκεφάλων» Ελλήνων φοιτητών προς το εξωτερικό.

Κι αυτό τη στιγμή που, από τα 50 εκατ. ευρώ τζίρου, που πραγματοποιεί η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ, τα 30 εκατ. προέρχονται από διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα, που οι Έλληνες ερευνητές κερδίζουν «με το σπαθί τους».

Φόβους ότι η διαρκής «απίσχναση» του προσωπικού του ΑΠΘ θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Γιάννης Κρεστενίτης.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων. Ερωτηθείς για τους λόγους που οι προτάσεις του ΑΠΘ δεν έχουν γίνει δεκτές από την κυβέρνηση, είπε ότι το κράτος ανέκαθεν ήθελε να χειραγωγεί το πανεπιστήμιο.

Σε σχέση με τις καταγγελίες περί εξαιρετικά υψηλής αμοιβής της προσωπικής γραμματέως του, που είναι μηχανικός, έκανε λόγω για συκοφαντική δυσφήμιση κι απάντησε ότι αυτή -που δεν είναι υπάλληλος του πανεπιστημίου- αμείβεται με βάση τη συλλογική σύμβαση των μηχανικών.