Πορεία ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, οργανώνει την σήμερα Κυριακή η Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, 48 χρόνια μετά τη δολοφονία του αγωνιστή.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 9:00 πμ με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα του Κιλκίς, στην οποία εκπαιδεύονται οι δυνάμεις ταχείας εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αυτοκινητοπομπή θα ξεκινήσει στις 8:00πμ, από την οδό Λαγκαδά (στο ύψος του δημαρχείου της Σταυρούπολης) και στη Νέα Σάντα θα συναντηθεί με τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης του Κιλκίς. Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης οι φιλειρηνιστές της ΕΔΥΕΘ θα επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη με αυτοκινητοπομπή.

Στις 11:00 μπροστά από το δημαρχείο της Σταυρούπολης (επί της οδού Λαγκαδά) θα ξεκινήσει η μαζική πορεία ειρήνης της ΕΔΥΕΘ, η οποία αναμένεται να καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στις 12:30μμ, όπου θα εκφωνηθεί η ομιλία και θα γίνει η κατάθεση των στεφάνων.

Επίσης, απόψε στις 7.30 εκδήλωση τιμής στον Γρηγόρη Λαμπράκη θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του 40ού δημοτικού σχολείου (πρώην Ιωαννίδειος Σχολή), δίπλα στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-74 (ΕΔΙΑ) και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Την Δευτέρα, θα προβληθεί στο «Ολύμπιον», στις 6.30 το απόγευμα, η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ζ», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα προηγηθεί η προβολή κινηματογραφημένης συνέντευξης του Κώστα Γαβρά. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται έως τις 31 Μαΐου στο Κέντρο Ιστορίας η έκθεση ντοκουμέντων «Από το τρίκυκλο στα τανκς», που διοργανώνουν οι δύο φορείς, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, με θέμα τις δολοφονίες του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά.