Οι Αθηναίοι δεν έχουν απαξιώσει στη συνείδησή τους το ιστορικό κέντρο, το οποίο και θεωρούν, παρά τα προβλήματα, ψυχή του ελληνικού κράτους.

Αυτό διαφαίνεται και από την άποψη τους για την αξία της γης στο ιστορικό κέντρο, καθώς είναι υπερπολλαπλάσιο το ποσοστό όσων επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητο σε σύγκριση με εκείνους που επιθυμούν να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους στην εν λόγω περιοχή.

Σχεδόν εννέα στους δέκα που κατοικούν στο κέντρο έχουν αισθανθεί να απειλείται η ασφάλειά τους, έξι στους δέκα θέλουν να μετακομίσουν και ένας στους δύο νιώθει πλέον ότι η κατοίκηση στο κέντρο τον περιθωριοποιεί.
Είναι ενδεικτικό ότι επτά στους δέκα κατοίκους του Λεκανοπεδίου δεν θα σκέφτονταν να εγκατασταθούν στο ιστορικό κέντρο. Τρεις στους τέσσερεις δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από την συνολική κατάσταση.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι δεν κυκλοφορούν στο ιστορικό-εμπορικό κέντρο λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας. Επτά στους δέκα Αθηναίους ομολογούν ότι σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν, έχουν αραιώσει τις επισκέψεις τους στο κέντρο της πόλης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων ομολογεί ότι η κατάσταση στο κέντρο έχει επιδεινωθεί σημαντικά και προκρίνει την εγκληματικότητα (85,5%) και την παρουσία των οικονομικών μεταναστών (57,3%) ως τα πλέον σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα.
Μάλιστα, εμφανίζονται και τάσεις ενός μικρού «εμφυλίου», καθώς στο ερώτημα αν συμφωνούν με τις πράξεις αυτοδικίας οι απαντήσεις είναι περίπου 50-50!

Τρεις στους τέσσερεις Αθηναίους σημειώνουν κατά την άποψή τους, ότι η δολοφονία του Μανώλη Καντάρη είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης συγκέντρωσης λαθρομεταναστών στο κέντρο.

Στην πλειονότητά τους οι Αθηναίοι ζητούν από το κράτος, τον δήμο και την Αστυνομία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ σε μικρότερο βαθμό αναζητούν ευθύνες και από τους κατοίκους της πόλης. Οι κάτοικοι ζητούν κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, (77%), ενίσχυση της αστυνόμευσης (59,6%), βελτίωση της καθαριότητας και του φωτισμού (30,6%).