Σημαντικές αλλαγές στην ταυτότητα των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου. Μπορεί οι συνολικές αφίξεις στη χώρα να έμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες, άλλαξε, όμως, θεαματικά ο χάρτης προέλευσης των τουριστών. Πέρσι, οι αφίξεις μη κατοίκων από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 0,6%, σε σύγκριση με το 2009. Η μεγαλύτερη μείωση των αφίξεων παρατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Πρόκειται ουσιαστικά για τους παραδοσιακά καλύτερους «πελάτες» του ελληνικού τουρισμού, που πέρσι κατευθύνθηκαν αλλού για τις διακοπές τους. Περίπου 600 χιλιάδες λιγότεροι Γερμανοί και Βρετανοί επισκέφτηκαν πέρσι την Ελλάδα σε σχέση με το 2009: ο αριθμός των Γερμανών από 2,36 εκατομμύρια το 2009 μειώθηκε σε 2,04 πέρσι και ο αριθμός των Βρετανών από 2,11 εκατομμύρια το 2009 μειώθηκε σε 1,8 εκατομμύρια πέρσι.

Αντίθετα, μεγάλη αύξηση κατεγράφη από τις πρώην ανατολικές χώρες. Σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι αφίξεις από Πολωνία, Ρωσία και Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο στις αφίξεις μη κατοίκων της Γερμανίας έχει περιοριστεί στο 13,6% και του Ηνωμένου Βασιλείου σε 12% (συνολικά 25%), όταν την προηγούμενη δεκαετία από τις δύο αυτές χώρες προερχόταν ο ένας στους δύο ξένους τουρίστε.