Τα κατηγορητήρια για τον επόμενο κύκλο των προσώπων που θα απολογηθούν για την υπόθεση των ανταλλαγών του Δημοσίου με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου ετοιμάζει η εφέτης ειδική ανακρίτρια της υπόθεσης, Ειρήνη Καλού.

Ενώπιον της ανακρίτριας έχουν ήδη απολογηθεί και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με ή και χωρίς όρους, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μέλη Γνωμοδοτικών επιτροπών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρώην γενικός γραμματέας και η πρώην Διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου αλλά και ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου, μέλη του ΔΣ και στελέχη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου.

Οι κατηγορίες για τα οποίες, κατά περίπτωση, καλούνται να απολογηθούν οι περίπου 30 κατηγορούμενοι, αφορούν τα αδικήματα της απιστίας, απάτης από κοινού, ψευδούς βεβαίωσης, ηθικής αυτουργίας και άμεσης συνέργειας στις πράξεις αυτές και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδικήματα που στρέφονται κατά του Δημοσίου.

Σειρά για να περάσουν την πόρτα του ανακριτικού γραφείου έχουν πλέον οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών», για τις οποίες πλέον το Ελληνικό Δημόσιο, διά του εκπροσώπου του, υπουργού Οικονομικών, έχει δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής στην υπόθεση.

Η παράσταση Πολιτικής Αγωγής δηλώθηκε αρχές Μαρτίου ενώπιον της κ. Καλού και σύμφωνα με αυτήν το Δημόσιο αξιώνει υψηλότατες αποζημιώσεις για υλική ζημιά αλλά και για «βαρύτατη ηθική βλάβη» που υπέστη από την όλη υπόθεση των «παράνομων», όπως αναφέρει, ανταλλαγών. Προσδιορίζει μάλιστα την υλική ζημία του, όχι μόνο από την αποστέρηση της κατοχής των ακινήτων και την «ελάττωση της περιουσίας του», αλλά και εξαιτίας της εμπλοκής του σε δικαστικούς αγώνες για την διεκδίκηση και αναγνώριση των επίμαχων ακινήτων.
Το Δημόσιο διεκδικεί ποσό αποζημίωσης 100 χιλιάδων ευρώ από κάθε έναν που θα καταδικαστεί για την εμπλοκή του στο θέμα των ανταλλαγών, ενώ ήδη με προσφυγές του διεκδικεί και την ακύρωση των επίμαχων περίπου 30 συμβολαίων ανταλλαγής που «χάρισαν» στο Βατοπέδι ακίνητα μεγάλης αξίας. Οι προσφυγές αφορούν ακίνητα στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, την Ραιδεστό, το Γραμματικό, την Βεγορίτιδα και έχουν προσδιοριστεί προς εκδίκαση είτε εντός του 2011 είτε το 2012.

Μετά τις απολογίες των κατηγορούμενων για την σύνταξη των συμβολαίων και εμπλεκόμενων δικηγόρων, θα ακολουθήσουν μέλη του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών ενώ οι τελευταίοι που θα κληθούν ενώπιον της κ. Καλού θα είναι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

Η ανάκριση πάντως, όπως εκτιμάται αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι.