Την άμεση ανάκληση της διαταγής της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών, ζητούν δύο συνδικαλιστικά όργανα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η ITF (Διεθνής Ομοσπονδία Εργατών στις Μεταφορές) και η ΕΤF (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές).

Στις 29 Νοεμβρίου 2010 η κυβέρνηση κατέφυγε στη λύση της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών που είχαν κηρύξει 8ήμερη απεργία για λόγους «εθνικού συμφέροντος».

Οι δύο συνδικαλιστικές ομοσπονδίες ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλουν το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των ελλήνων ναυτεργατών που επεβλήθη από την ελληνική κυβέρνηση, πράγμα που όπως τονίζουν συνιστά κατάφωρη παραβίαση του πυρήνα των Συμβάσεων του ILO, υπ’ αριθμ. 87, 1948 περί συνδικαλιστικής ελευθερίας και προστασίας του συνδικαλιστικού δικαιώματος, και υπ’ αριθμ. 105, 1997 περί κατάργησης της αναγκαστικής εργασίας, αμφότερες επικυρωμένες από την Ελλάδα.

Επίσης εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και τους έλληνες ναυτεργάτες στο νόμιμο αγώνα τους για σεβασμό θεμελιωδών και αναπαλλοτρίωτων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και δηλώνει ότι η ΠΝΟ μπορεί να βασίζεται στην στήριξη και αλληλεγγύη του παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος.

Σημειώνεται ότι σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, συζητείται η αίτηση της ΠΝΟ για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης για πολιτική επιστράτευση που είχε λάβει ο πρωθυπουργός.