Την δική του εκτίμηση για την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του εργοστασίου στη Φουκουσίμα κάνει ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Σίμος Σιμόπουλος, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η επίσημη πληροφόρηση που έχουμε είναι εξαιρετικά φειδωλή. Είναι ακόμα στο 4. Η εκτίμηση του 4 γίνεται από τις ιαπωνικές αρχές και κάποια στιγμή θα συμφωνήσει σε αυτό και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας. Η επαναχρησιμοποίηση του αντιδραστήρα μετά την χρησιμοποίηση μεγάλων ποσοτήτων θαλασσίου νερού, θα είναι προβληματική. Δηλαδή μπορεί να σβήσει , όπως λέμε, αλλά από κει και πέρα η επαναλειτουργία του θα είναι από προβληματική ως αδύνατη. Αποκλείεται να έχει μεταφερθεί ο,τιδήποτε. Αποκλείεται. Τι να έχει μεταφερθεί δεν υπάρχει κάτι που να μεταφέρεται. Αυτή τη στιγμή το εργοστάσιο Φουκουσίμα είναι σε φάση απόψυξης σε φάση απαγωγής θερμότητας, σαν τι να έχουν μεταφέρει. Αν υπήρξε διαρροή μεγάλης ραδιενέργειας αυτή φεύγει προς τα πάνω, δεν φεύγει πλαγίως για να πάει σε ένα άλλο εργοστάσιο.

Αυτοί τη συνδέουν με μοντέλα που τη θέλουν αυτή τη στιγμή να είναι πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς εκεί παρατηρήθηκε η αυξημένη ραδιενέργεια. Μπορεί να είναι κάτι τοπικό; Βάζω ερωτηματικό. Μπορεί να μεταφέρθηκε κάποιο ραδιενεργό υλικό εκεί για να αποθηκευτεί; Κι εδώ βάζω ερωτηματικό.

Είναι πολύ πιθανόν αν είναι ευεργετικό. Αν το κάνουν δηλαδή για να εκτονώσουν την κατάσταση μέσα στον αντιδραστήρα. Πάντως η χθεσινή έκρηξη απ’ ό,τι είδαμε και απ’ ό,τι διαβάσαμε φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό ήταν μικρής έκτασης και μάλλον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον ήταν ελεγχόμενη. Αν γίνει μια ζημιά και μετά γίνει έκρηξη, μετά δεν μαζεύεται. Αυτό μαζεύτηκε. Ήταν να πούμε ένα στιγμιότυπο το πολύ ενός λεπτού το οποίο μετά μαζεύτηκε μετά. Μπορεί να άνοιξε ένα ασφαλιστικό για παράδειγμα. Τώρα αν το άνοιξαν με το χέρι ή άνοιξε μόνο του λόγω των μηχανισμών ελέγχου κανείς δεν μπορεί να το ξέρει σε αυτή τη φάση. Είμαι εντελώς καθησυχαστικός για τον ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο».