Έντονη στρατιωτική δραστηριότητα αναμένεται στη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας τις επόμενες ώρες, μετά την απόφαση του Πεντάγωνου να αναδιατάξει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από την περιοχή της Λιβύης.

Η απόφαση του Πεντάγωνου ερμηνεύεται από αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον «ως κίνηση εκφοβισμού» προς το καθεστώς Καντάφι και ως μέσο πίεσης προς τους συμμάχους για λήψη δραστικότερων μέτρων, πέραν του ομόφωνου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που εγκρίθηκε το περασμένο Σάββατο.

Ανώτατο στρατιωτικό στέλεχος του υπουργείου Άμυνας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, λέει ανέφερε ότι «αναμένει τις επόμενες 12-24 ώρες αυξημένες αφίξεις αμερικανικών πλοίων και αεροσκαφών στη Σούδα», εφόσον υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Ντέιβιντ Λάπαν, είχε ανακοινώσει επίσημα τις αλλαγές θέσεων των αμερικανικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο. «Έχουμε επιτελικά στελέχη που εργάζονται πάνω σε διάφορα εναλλακτικά σχέδια και νομίζω ότι είναι ασφαλές να πω ως μέρος αυτού ότι έχουμε αναδιατάξει δυνάμεις, ώστε να μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι όταν οι αποφάσεις παρθούν. Να μπορέσουμε να παράσχουμε επιλογές και ευελιξία». Η φρασεολογία, όπως σημειώνει η εφημερίδα, που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου είναι παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποίησαν οι προκάτοχοί του στις περιπτώσεις εισβολής στο Ιράκ το 1990 και 2003, αντίστοιχα.