Μια ομάδα νέων καλλιτεχνών θέλει να δώσει έναν άλλο αέρα στην οδό Πατησίων, έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, που τα τελευταία χρόνια έχασε την παλιά του αίγλη.

Ο Γιάννης Ισιδώρου, η Κατερίνα Ηλιοπούλου και ο Γιάννης Γρηγοριάδης, που εδώ και δύο μήνες έχουν δημιουργήσει έναν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο τέχνης σκέφτονται πως η οδός Πατησίων που τώρα μαραζώνει, με τα καταστήματα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, θα μπορούσε να «μπολιαστεί» με καλλιτεχνική πνοή.

Η πρόταση τους είναι, για ένα δεκαπενθήμερο, νέοι καλλιτέχνες να εκθέτουν έργα τους στις προθήκες 30-40 κενών καταστημάτων στην Πατησίων, αναδεικνύοντας και την αρχιτεκτονική αξία της περιοχής, αλλά και στέλνοντας το μήνυμα ότι η τέχνη ομορφαίνει την πόλη και τη ζωή μας. Σε αυτά τους τα σχέδια ελπίζουν να έχουν και τη στήριξη του δήμου Αθηναίων, υπό τη νέα του διοίκηση.

Οι τρεις νέοι καλλιτέχνες λειτουργούν εδώ και δύο μήνες έναν καλλιτεχνικό χώρο, στην οδό Ιθάκης 24 και Ιωάννου Δροσοπούλου, σ΄ ένα διώροφο νεοκλασικό, που υπήρξε το σπίτι του αρχιτέκτονα, καθηγητή του ΕΜΠ και μετέπειτα βουλευτή της ΕΔΑ, Νίκου Κιτσίκη.

Ο χώρος ονομάστηκε «salon de vortex» και όπως επισημαίνουν οι τρεις διαχειριστές του «στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας αυτοδιαχειριζόμενος καλλιτεχνικός χώρος, όπου οι δημιουργοί θα μπορούν να εκθέτουν τα έργα τους και να έρχονται σε επαφή με τον κόσμο χωρίς διαμεσολαβητές, κάτι πολύ σημαντικό στις εποχές της οικονομικής κρίσης που ζούμε».