Σοκ θα προκαλέσει σε αρκετούς συνταξιούχους των συνεταιριστικών εταιριών της Ξάνθης η αποκάλυψη της απάτης με τα εικονικά ένσημα στο ΙΚΑ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο ασφάλισης και να βγουν στη σύνταξη. Πρόκειται κυρίως για πρώην εργαζόμενοι της ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΚΑΠ, που έκαναν χρήση του ήδη ευνοϊκού ασφαλιστικού των συνεταιριστικών, που τώρα έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, αλλά υπέπεσαν σε σοβαρή παρανομία.

Πρόκειται για εργαζόμενους που έπρεπε μέσα στο 2010 να έχουν συμπληρωμένα 7.500 ένσημα προκειμένου να βγουν στη σύνταξη εφόσον ήταν άνω των 45. Για την συμπλήρωση όμως αυτών των ενσήμων προσκόμισαν εικονικά ένσημα τα οποία είχαν αγοράσει παράνομα. Τα ένσημα, σύμφωνα με το ΙΚΑ, είχαν περιέλθει στην κατοχή των επιτήδειων (κύρια του λογιστή που εμπλέκεται) από διάφορες επιχειρήσεις στο παρελθόν και , αρκετά, είχαν παρακρατηθεί εν αγνοία δικαιούχων.

Οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν, σύμφωνα με τον Υποδιοικητή του ΙΚΑ Διονύση Πατσιούρη, που μίλησε στο XanthiPress.gr, θεωρείται αυτονόητο ότι θα επανέλθουν στην ενεργό δράση, θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έχουν πάρει και θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε κατά τη φάση του τακτικού ελέγχου, καθώς προβλέπεται οι συνταξιούχοι να παίρνουν τη σύνταξή τους άμεσα και, στη συνέχεια προχωρά ο έλεγχος που καθορίζει ακριβή ποσά και αποζημιώσεις.

194.000 χιλιάδες κόστισαν μόνο οι πρώτοι 19

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή του ΙΚΑ μόνο η λίστα των πρώτων 19 ατόμων που είχε μπροστά του, είχε ζημιώσει το ΙΚΑ κατά 194.000 ευρώ !. Εφόσον ο αριθμός των συνταξιούχων που παραπλάνησαν το ΙΚΑ και ενήργησαν δολίως, φτάσει τους εκατοντάδες που υπολογίζεται, τα ποσά είναι υπερβολικά μεγάλα.

Όπως ανέφερε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Πατσιούρης «Mε αυτού του είδους τις πρακτικές οι εν λόγω συνταξιούχοι, ενήργησαν σε βάρος των πραγματικών δικαιούχων. Καρπώθηκαν χρήματα που δεν ήταν δικά τους, ενώ κάποιοι συνταξιούχοι υπόκειται δραματικές περικοπές ακόμη και στο δώρο, σε αυτές τις εποχές»

Οι συνταξιούχοι που συμμετείχαν στην υπόθεση δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί ενώ εκ πρώτης όψεως το ΙΚΑ εκτιμά ότι δεν υπάρχει άμεση εμπλοκή υπαλλήλων του. Η υπόθεση πάντως δεν σχετίζεται επ ουδενί με τα πλαστά οικοδομικά ένσημα, ενώ επίσης δεν έχει σχέση με το, κατεστραμμένο από φωτιά, αρχείο του ΙΚΑ Ξάνθης.

«Κλειστές πόρτες» στη ΣΕΚΑΠ

Μετά την αποκάλυψη της απάτης, αρκετοί έχουν κάνει κρούσεις ή και αιτήσεις ακόμη, για να επανέλθουν στο μόνο εργοστάσιο, πρακτικά σε λειτουργία, τη ΣΕΚΑΠ. Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση γεγονός είναι ότι η ΣΕΚΑΠ στην ήδη δύσκολη κατάστασή της, δεν θα δεχθεί να προσλάβει κανένα από όλους αυτούς, για πολλούς λόγους, οξύνοντας το πρόβλημα με τις μαϊμού συνατξιοτοδήσεις.