Με δύο συγκεντρώσεις, την ίδια ώρα, εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην εικοσιτετράωρη γενική απεργία, που διοργάνωσαν χθες οι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ενάντια στις περικοπές μισθών, στην ελαστική εργασία και στις απολύσεις, στις συγχωνεύσεις δημοσίων επιχειρήσεων και σχολείων, στην ακρίβεια και στην ανεργία.

Η συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου. Νωρίτερα, τα ξημερώματα, το ΠΑΜΕ έκανε παρέμβαση στις εισόδους της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΘ) στη Σίνδο, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας.

Στην απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, το δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικοί, μηχανικοί του δημοσίου, τραπεζοϋπάλληλοι, δημοσιογράφοι και φοιτητές και απείχαν από τα καθήκοντα τους οι δικηγόροι. Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν τα δημόσια νοσοκομεία και με βάρδιες ασφαλείας τα φαρμακεία.

Κλειστά παρέμειναν τα εμπορικά καταστήματα από τις 12.00 έως τις 15.00, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

«Χειρόφρενο» τράβηξαν οι οδηγοί στα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ από την αρχή της βάρδιας, έως τις οκτώ το πρωί και από τις εννιά το βράδυ, ως τη λήξη της βάρδιας.

Οι δύο πορείες στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν περίπου την ίδια ώρα, του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, με επικεφαλής το μπλοκ των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, και του ΠΑΜΕ μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου. Οι δύο πορείες διασταυρώθηκαν στο ύψος της Εγνατίας. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τη γενική γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης.

Άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, με πέτρες, ξύλα και κάποιοι με σφυριά, που αποκόπηκαν από την πρώτη πορεία έσπασαν τις βιτρίνες ενός σούπερ μάρκετ στην οδό Ιασονίδου και ενός καταστήματος γρήγορου φαγητού στην οδό Εθνικής Αμύνης, ενώ προξένησαν ζημιές σε βιτρίνες και κάμερες τραπεζών στην οδό Τσιμισκή. Ομάδες νεαρών μετά το τέλος της πορείας πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς έξω από Αστυνομικό Τμήμα Άνω Πόλης και αναποδογύρισαν στο οδόστρωμα κάδους σκουπιδιών, στους οποίους είχαν βάλει φωτιά, σε δρόμους γύρω από το ΕΚΘ.

Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα κατά τη διάρκεια της πορείας, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή και αργότερα στην οδό Πλάτωνος, ενώ συνέλαβαν έναν διαδηλωτή φοιτητή κοντά στο άγαλμα του Βενιζέλου, ο οποίος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Ένας φοιτητής τραυματίστηκε ελαφρά από έκρηξη κρότου-λάμψης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Μέλη των «πρωτοβάθμιων σωματείων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα» και φοιτητές, μετά την πορεία έκλεισαν την Εγνατία Οδό, στο άγαλμα του Βενιζέλου, ως τις τέσσερεις το απόγευμα.

Κατά τις διαδηλώσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν έναν 24χρονο.