Ορατός είναι ο κίνδυνος για νέα μείωση στις συντάξεις, με βάση τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος στη Βουλή. Οπως είπε, τα πάντα θα είναι υπό διαπραγμάτευση αν γίνει κούρεμα στο χρέος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

«Οι τράπεζες έχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας 45 δισ. ευρώ,τα ταμεία 25 δισ. ευρώ και αν γίνει haircut στο συνολικό χρέος της χώρας της τάξης του 30%, όπως προεξοφλούν οι αγορές, τότε θα οδηγηθούμε σε μείωση συντάξεων αφού τα ταμεία θα χάσουν κατά 30% την αξία τους σε ομόλογα», ήταν η διατύπωση του κ. Προβόπουλου.

Προειδοποίησε μάλιστα πως αν η ευρωπαϊκή λύση είναι κατώτερη των προσδοκιών των διεθνών αγορών, τότε θα πρέπει να περιμένουμε και «ένα πολύ αρνητικό δεύτερο γύρο της χώρας μας σε αυτές.»

Αναφορικά με τα υψηλά spreads που πιέζουν την Ελλάδα να οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση του χρέους, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε κατηγορηματικά ότι «εγώ, δεν δέχομαι ότι θα γίνει αυτό το πράγμα. Πρέπει όμως να αλλάξουμε μία παγιωμένη αντίληψη στα μάτια αυτών που συμμετέχουν με τα χρήματά τους ότι θα οδηγηθούμε εκεί, γιατί κινδυνεύει να τινάξει τα πράγματα στον αέρα. Θα πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα, αποφασιστικά και τολμηρά σε σχέση με τον σημερινό μας βηματισμό».