Με επιστολή της προς τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Ιωάννη Διαμαντίδη, η Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας τον ενημερώνει σχετικά με το αγκυροβόλιο και τον ανεφοδιασμό πλοίων στο Κόλπο των Βατίκων.

Οι ξενοδόχοι της Λακωνίας κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο πλοίων και για παράνομο ανεφοδιασμό πλοίων στον κόλπο της Νεάπολης Λακωνίας και με το υπόμνημά τους γνωστοποιούν τις θέσεις τους αναφορικά με την αρνητική τουριστική εικόνα που τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στην περιοχή.

Η ένωση ξενοδόχων αφού σημειώνει ότι η Λακωνία είναι ένας τόπος πολλαπλών τουριστικών εναλλακτικών συνδυασμών, καταγγέλλει ότι τα τελευταία χρόνια εισέρχονται στον κόλπο τεράστια δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία, λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα από τους κολυμβητές και κάποιες φορά πλησιάζουν την ακτή ακόμα και σε απόσταση αναπνοής, προκειμένου να κάνουν προμήθειες αλλά και να εκτελέσουν επισκευές, ενώ κάποια άλλα πλοία αγκυροβολούν στο κόλπο και παραμένουν για πολλές ημέρες, περιμένοντας σήμα για να ναυλωθούν.

Προσθέτουν επίσης ότι χωρίς ιδιαίτερη προφύλαξη επιχειρούνται φορτώσεις επικίνδυνων χημικών και εκρηκτικών υλών, στην πολυσύχναστη προβλήτα που χρησιμοποιείται για την επιβίβαση ή αποβίβαση των επιβατών προς και από τα Κύθηρα, με κίνδυνο να προκληθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή ατύχημα με δεκάδες ανθρώπινα θύματα.
Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι αποκρουστική, γι’ αυτούς που διαμένουν στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα της περιοχής οι οποίοι δεν ησυχάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας, λόγω των θορύβων που δημιουργούν οι εν λόγω ανεφοδιασμοί και επισκευές πλοίων. Συμπληρώνοντας ότι η όλη εικόνα γενικότερα δεν ταιριάζει σε ένα τουριστικό προορισμό, όπως είναι τα Βάτικα, τονίζουν ότι όλα αυτά «αποτελούν μέγιστη δυσφήμιση για την περιοχή».

Τέλος, οι ξενοδόχοι της Λακωνίας απαιτούν από τις αρμόδιες αρχές τον έλεγχο της νομιμότητα του αγκυροβολίου και του ανεφοδιασμού των πλοίων στον κόλπο των Βατίκων καθώς επίσης και την άμεση κατάργησή του.