Μετά την αστάθεια της τελευταίας περιόδου, ο καιρός αλλάζει, με κύμα ζέστης να αναμένεται σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, σύμφωνα με μετεωρολόγους. Μάλιστα, σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, ο υδράργυρος προβλέπεται να χτυπήσει ακόμη και 35άρια.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιώργο Τσατραφύλλια, ο υποτροπικός αεροχείμαρρος (ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα) φέρνει αξιόλογη ζέστη με διάρκεια, και σημαντικά ποσά αφρικανικής σκόνης στην περιοχή μας.

Πιο αναλυτικά, η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας από την Τετάρτη 15/5 και μετά ευνοεί τη μεταφορά σκόνης και θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Αφρικής προς την περιοχή μας. Το θερμό αυτό κύμα δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται από την Παρασκευή και μετά 10 με 12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Οι περιοχές που θα επηρεάσει το κύμα αυτό αρχικά είναι η δυτική και νότια Ελλάδα, με τη θερμοκρασία λίγο πιο πάνω από τους 30 βαθμούς και, από το Σάββατο 18/5 και μετά, τις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς. Πρόκειται για τις εξής:

  1. Κρήτη (κυρίως),
  2. Βοιωτία,
  3. Φθιώτιδα,
  4. Αχαΐα,
  5. Ηλεία,
  6. Αργολίδα,
  7. Δωδεκάνησα.

Στην Αττική το Σαββατοκύριακο θα ξεπεράσουμε τους 30 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη τους 27.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!"Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος (ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα) φέρνει αξιόλογη ζέστη …

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Sunday, May 12, 2024

Και ο μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς, τονίζει σε ανάρτησή του στο Χ πως από την Πέμπτη 16/5 ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, ο διευθυντής της ΕΜΥ σημειώνει αναφερόμενος στην πορεία των θερμοκρασιών την εβδομάδα που έρχεται: «Τις επόμενες ημέρες, και συγκεκριμένα από την Πέμπτη και μετά, η θερμοκρασία θα ανέβει και θα κυμανθεί σε τιμές πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Αυτό διακρίνεται στο βίντεο όπου σας παρουσιάζουμε τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες στη στάθμη των 850 hpa οι οποίες μας δίνουν την τάση για μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από τους 30°C στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια.

Όπως θα παρακολουθήσετε, σε τοπικό επίπεδο φτάνουμε τους 31 με 32°C και ίσως στο τέλος της εβδομάδος και λίγο παραπάνω. Όμως επειδή θα υπάρχει αυξημένη συννεφιά σε πολλές περιοχές, ο υδράργυρος ίσως “φρενάρει” και δεν δούμε τόσο υψηλές τιμές σε όλες τις περιοχές».

Τη θερμοκρασία στη χώρα έως και τις 20/5 παρουσιάζει με έναν πίνακα που δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook o Σάκης Αρναούτογλου, κάνοντας λόγο για αρκετή ζέστη, σκόνη-θολούρα και υγρασία το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο ίδιος διευκρινίζει για τη θερμοκρασία πως «στη δυτική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και στην Αττική, μακριά από τη θάλασσα, υπολογίστε έως και 2-3 βαθμούς υψηλότερη από τη θερμοκρασία του μετεωγράμματος. Στην Κρήτη, μετά τις 18/5 υπολογίστε έως και 6-7 βαθμούς υψηλότερη τη θερμοκρασία.

Στις ορεινότερες περιοχές (π.χ. 500-1.000 μέτρα υψόμετρο), 3 με 5 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία αντίστοιχα. Στα παραθαλάσσια και τα νησιά υπολογίστε 3-5 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αντίστοιχα, αλλά με πιο αυξημένη σχετικά υγρασία».