Με ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι οι έλεγχοι για το διατροφικό σκάνδαλο με τις διοξίνες συνεχίζονται, τονίζοντας ότι «σε κάθε νεότερη εξέλιξη ο ΕΦΕΤ θα πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ενώ οποιοσδήποτε φορέας ζητά σχετική και ειδικότερη ενημέρωση τη λαμβάνει».

Σ’ ό,τι αφορά τις ενέργειες του ΕΦΕΤ προς ενημέρωση του κοινού για το διατροφικό επεισόδιο που αφορά στη διακίνηση επιμολυσμένων με διοξίνες ζωοτροφών και τροφίμων από Γερμανία, ο φορέας γνωστοποιεί ότι όποιος το επιθυμεί μπορεί να λαμβάνει αναλυτική ενημέρωση από τα αρχεία: http://www.efet.gr/docs%5Cdioxines-1-2011.pdf και http://www.efet.gr/docs%5Cdioxines-1-2011_2.pdf και http://www.efet.gr/docs%5Cdioxines-1-2011_3.pdf. , που βρίσκονται στην πρώτη σελίδα του site του ΕΦΕΤ (www.efet.gr) και επιπλέον στη στήλη «νέα» του ίδιου site.

Επισημαίνεται ότι ο τρόπος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ορίζεται από την κοινοτική Οδηγία 178/2002 άρθρο 10, κατά την οποία σε περίπτωση κινδύνου της δημόσιας υγείας πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ελέγχων.

Ο ΕΦΕΤ αναφέρει ότι προχώρησε άμεσα σε σχετικούς προληπτικούς πανελλαδικούς ελέγχους, σε όλο το εύρος της τροφικής αλυσίδας. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 85 επιχειρήσεις από όλη την επικράτεια (μεγάλες αλυσίδες Super Market, εισαγωγικές εταιρείες, ψυκτικές μονάδες, κρεοπωλεία, εταιρείες παραγωγής αλλαντικών, κεντρικές κρεαταγορές κ.ά.) έχουν ήδη ελεγχθεί, ενώ αριθμός δειγμάτων (περίπου 20) που αφορούν σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κοτόπουλα, γαλοπούλα, χοιρινό κρέας κ.ά.) έχει σταλεί προς ανάλυση στο Εργαστήριο «Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Τα πρώτα 5 εργαστηριακά αποτελέσματα σε κοτόπουλα, γαλοπούλα και χοιρινή πανσέτα, τα οποία μας γνωστοποιήθηκαν, ήταν αρνητικά ενώ ο ΕΦΕΤ λειτουργώντας στο πλαίσιο πολιτικής του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Διοξινών, για το έτος 2010, υπενθυμίζει ότι έχουν ήδη ελεγχθεί περίπου 100 τρόφιμα ζωικής προέλευσης, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και σημαντικός αριθμός από τη Γερμανία, τα εργαστηριακά αποτελέσματα των οποίων ήταν επίσης αρνητικά.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ σημειώνει ότι αμέσως μόλις ξέσπασε το διατροφικό επεισόδιο, συνέστησε εγγράφως στις ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων να προβούν στους επιβαλλόμενους σχετικούς προληπτικούς αυτοελέγχους.

Από την αρχή του διατροφικού επεισοδίου με την παρουσία διοξινών σε ζωοτροφές από τη Γερμανία (Information Notification 1771 – 28/12/2010) ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές.