Καταγγελίες για σπίτια που στοιβάζονται λαθρομετανάστες περιμένει από σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες για να ελεγχθούν και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που ενοικιάζουν τα διαμερίσματά τους σε αλλοδαπούς παράνομους μετανάστες. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Άμεση Δράση και να ενημερώνουν για όσα γνωρίζουν.

Οι πληροφορίες θα αξιολογούνται από ειδική ομάδα και στη συνέχεια θα οργανώνονται κοινές επιχειρήσεις της Αστυνομίας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρουσία εισαγγελέα, για την εκκένωση των εν λόγω κτηρίων. Οι μετανάστες θα υποβάλλονται σε υγειονομικές εξετάσεις και όσοι διαπιστώνεται ότι νοσούν, θα παραμένουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία, ενώ τυχόν παράνομοι μετανάστες θα οδηγούνται στα κέντρα κράτησης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πέρα από το γεγονός ότι ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες τους θα διώκονται ποινικά, θα ρίξει στη μάχη για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης αστυνομικούς προκειμένου να κάνουν εφόδους σε σπίτια και να συλλαμβάνουν τους μετανάστες που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για την παραμονή τους στη χώρα μας.

Και όπως υποστήριξε ο υπουργός, το πρώτο κέντρο θα λειτουργήσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα έχοντας μέσα στα λυόμενα 220 άτομα, τα οποία μέχρι τις 15 Μαΐου θα φτάσουν τα 1.200. Τους παράνομους μετανάστες θα επιβλέπουν αστυνομικοί και ιδιώτες σεκιούριτι ενώ την ευθύνη για την ασφάλεια θα την έχει η Αστυνομία.

Πάντως, τόνισε: «Υπάρχουν φαινόμενα, όπου μένουν μαζικά παράνομοι μετανάστες, 30 και 50 άνθρωποι σε έναν χώρο από 50 έως 100 τετραγωνικά. Σε άθλιες συνθήκες, που προσβάλλουν τον ανθρωπισμό μας και την ηθική μας. Στις ίδιες πολυκατοικίες μένουν οικογένειες Ελλήνων ή μεταναστών, που κινδυνεύουν κυριολεκτικά από αυτήν την υγειονομική βόμβα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολές και καθυστερήσεις. Απειλείται η κοινωνική ειρήνη, απειλείται η δημόσια υγεία».