Υλικά

  • 650 γραμμάρια διάφορα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα) πλυμένα και καλά στραγγισμένα
  • 250 γραμμάρια πράσο ψιλοκομμένο
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, με τα φύλλα τους
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5 αυγά
  • 2 φλυτζάνια του καφέ γάλα φρέσκο
  • 400 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
  • 300 γραμμάρια ανθότυρο φρέσκο, θρυμματισμένο
  • 1/2 φλυτζάνι του καφέ τραχανά, πλιγούρι ή θρυμματισμένο φιδέ
  • 1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 5 μεγάλα φύλλα σπιτικά ή κρούστας

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα στραγγίζουμε καλά. Τα ψιλοκόβουμε και τα αλατίζουμε. Τα τρίβουμε με τα χέρια και τα αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά. Τα στύβουμε σφιχτά να αποβάλλουν τα υγρά τους.
  2. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, τα θρυμματισμένα τυριά και τον τραχανά. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.
  3. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα. Απλώνουμε το ένα φύλλο και το λαδώνουμε ραντίζοντας το. Έπειτα απλώνουμε και το 2ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο.
  4. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το μισό ελαιόλαδο. Βάζουμε τη μισή γέμιση χόρτων-τυριών και περιχύνουμε μία κουταλιά μείγμα αυγών.
  5. Καλύπτουμε με το 3ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο και αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Περιχύνουμε με μία κουταλιά μείγμα αυγών και καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, και τα δυο τους λαδωμένα κι ελαφρά σουρωμένα.
  6. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες. Χαράζουμε ελαφρά την πίτα, περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  7. Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 30 λεπτά, πρώτα στην κάτω αντίσταση και για άλλα περίπου 40 λεπτά πάνω κάτω, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.