Υλικά

  • 12 μικρές αγκινάρες σε λαδόξυδο και αλατοπίπερο
  • 1 λεμόνι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 200 ml άσπρο ξηρό κρασί
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λεπτό κλωνάρι θυμάρι
  • ½ ματσάκι βασιλικό
  • 12 μικρές μαύρες ελιές
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αφαιρούμε τα σκληρά φύλλα από τις αγκινάρες και αφήνουμε τα κοτσάνια γύρω στα 4 εκ.
  2. Βγάζουμε την κορυφή του κεφαλιού τους και τις κόβουμε στα τέσσερα.
  3. Τις ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
  4. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε να τσιγαριστούν για 2 λεπτά στο ελαιόλαδο.
  5. Προσθέτουμε τις αγκινάρες και το σκόρδο ψιλοκομμένο.
  6. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Προσθέτουμε το άσπρο κρασί και το θυμάρι.
  8. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν όλα για 15 λεπτά σε σιγανή φωτιά.
  9. Στα μισά του μαγειρέματος προσθέτουμε τις ελιές.
  10. Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο, γαρνίροντας από πάνω ψιλοκομμένο βασιλικό.