Υλικά

  • 350 γρ. ρύζι
  • 150 γρ. μανιτάρια ξερά (τα μουσκεύουμε να μαλακώσουν)
  • 300 γρ. μανιτάρια porcini ή άλλο είδος
  • 180 γρ. βούτυρο (100 γρ. στην αρχή και 80 γρ. για το δέσιμο)
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 150 γ. παρμεζάνα τριμμένη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση Πλένουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Σε ένα φαρδύ τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε στη φωτιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το τοστάρουμε για 3 – 4 λεπτά.  Σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να εξατμιστεί και ελέγχουμε τη γεύση για αλάτι και πιπέρι. Σε μία κατσαρόλα έχουμε βάλει το ζωμό να βράζει και ξεκινάμε να τον ρίχνουμε κουτάλα κουτάλα μέσα στο ρύζι, πάντα σε δυνατή φωτιά. Κάθε φορά που εξατμίζεται λίγο ο ζωμός επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ανακατεύοντας συνέχεια. Μετά από 20 λεπτά περίπου από τη στιγμή που προσθέτουμε το ρύζι, το ριζότο μας είναι έτοιμο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τελειώνουμε, δένοντας με το υπόλοιπο βούτυρο, την παρμεζάνα, το μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού. Το σκεπάζουμε για 2 – 3 λεπτά να ξεκουραστεί και το σερβίρουμε. botrini735x90