Υλικά

  • 1/3 φλιτζάνι νες καφέ
  • 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κλωναράκι βανίλια
  • 5,5 κιλά χοιρινά παϊδάκια με κόκαλα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύετε καλά το καφέ με τους σπόρους αλάτι, πιπέρι και βανίλιας. Βάζετε τα παϊδάκια ένα ταψί και τρίβετε όλη την επιφάνεια πάνω και κάτω με το μείγμα καφέ.
  2. Αφήνετε τα παϊδάκια σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230 °C  και ρυθμίζετε τη σχάρα στη μέση.
  3. Ψήνετε τα παϊδάκια για 15 λεπτά στους 230 °C  στις αντιστάσεις. Μετά από 15 λεπτά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160 °C  και ψήνετε για περίπου 2 ½ ώρες.
  4. Για να ελέγξετε αν έχει ψηθεί βάζετε το θερμόμετρο μαγειρικής στο παχύτερο μέρος του ψητού, αν καταγράψει 50 °C  τότε θα είναι έτοιμο. Διαφορετικά ψήνετε για 10 λεπτά ακόμα και ελέγχετε ξανά με θερμόμετρο.
  5. Μεταφέρετε το ψητό σε πιατέλα σερβιρίσματος και αφήνετε για 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Ξύνετε τα σημεία με περισσότερο καφέ, κόβετε σε φέτες και σερβίρετε με πατάτες ή ρύζι για συνοδευτικό.