Υλικά

  • 10 κολοκύθια χοντρά
  • ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 10 κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα
  • 2 πατάτες κομμένες
  • 2 κομμάτια φέτα θρυμματισμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια τον χυμό τους

Εκτέλεση

  1. Πλένετε τα κολοκύθια και αφαιρείτε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος.
  2. Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κουταλάκι αφαιρείτε το εσωτερικό από τα κολοκύθια.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 4 λεπτά.
  4. Ψιλοκόβετε το εσωτερικό που αφαιρέσατε από τα κολοκύθια προηγουμένως και το βάζετε στο τηγάνι.
  5. Προσθέτετε τα καρότα και συνεχίζετε να σοτάρετε για 2-3 λεπτά.
  6. Μετά ρίχνετε στο τηγάνι τον κιμά και τον αφήνετε μέχρι να πάρει χρώμα.
  7. Ρίχνετε το ρύζι, τη φέτα, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο.
  8. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό και ανακατεύετε καλά.
  9. Το μείγμα που έχει δημιουργηθεί θα είναι η γέμιση για τα κολοκύθια.
  10. Γεμίζετε με ένα κουτάλι τα κολοκύθια μέχρι τα 2/3 του ύψους τους.
  11. Στη συνέχεια συμπληρώνετε με τη μεσαμέλ σε κάθε κολοκυθάκι.
  12. Τοποθετείτε όρθια τα κολοκύθια σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και βάζετε ανάμεσα τους τις κομμένες ντομάτες.
  13. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνετε νερό μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση.
  14. Βάζετε τα κλωνάρια  μαϊντανού και τον άνηθο και το απαραίτητο αλάτι και πιπέρι στο φαγητό
  15. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και αφήνετε να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά.
  16. Μετά τα 50 λεπτά σβήνετε το φούρνο και αρχίζετε να φτιάχνετε το αυγολέμονο που θα συμπληρώσει το φαγητό.
  17. Για να φτιάξετε το αυγολέμονο, χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών, προσθέτετε τους κρόκους και σταδιακά λίγο – λίγο το λεμόνι.
  18. Μόλις είναι έτοιμο το αυγολέμονο περιχύνετε τα κολοκύθια και το ανακατεύετε στην κατσαρόλα.