Υλικά

  • 70 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1/4 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 250 γραμμάρια βούτυρο μαργαρίνη
  • 1 κρόκο αυγού μαζί με 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη για το άλειμμα
  • 15 γραμμάρια ξερή μαγιά
  • 250 γραμμάρια χλιαρό γάλα
  • 500 γραμμάρια αλεύρι δυνατό

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνετε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και 60 γρ. από το αλεύρι.
  2. Ανακατεύετε να γίνουν χυλός και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος για 5′ να διογκωθεί το μείγμα.
  3. Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη με τη ζάχαρη και το αλάτι.
  4. Κάνετε μια γούβα στη μέση και ρίχνετε το μείγμα μαγιάς γάλακτος.
  5.  Ανακατεύετε και ζυμώνετε να γίνει ένα ζυμάρι.
  6. Το καλύπτετε με μεμβράνη και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 40′ να διογκωθεί.
  7. Έπειτα βάζετε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο πάγκο ή τραπέζι και την ανοίγετε λίγο με έναν πλάστη σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.
  8. Σκορπίζετε πάνω κομματάκια από το βούτυρο, περίπου το 1/3 του βουτύρου, και διπλώνετε στα τρία.
  9.  Ανοίγετε φύλλο με τον πλάστη, σκορπίζετε κι άλλα κομματάκια και ξαναδιπλώνετε στα τρία.
  10. Ανοίγετε πάλι φύλλο, σκορπίζετε και τα τελευταία κομματάκια, ξαναδιπλώνετε και ξανανοίγετε φύλλο.
  11.  Επαναλαμβάνετε μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο καλά στη ζύμη.
  12. Διπλώνετε πάλι και καλύπτετε με μεμβράνη.
  13. Αν θέλετε τη βάζετε στο ψυγείο σκεπασμένη και την επομένη μέρα τη χρησιμοποιείτε.