Υλικά

  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι
  • 2 φλιτζάνια βρασμένα μαύρα φασόλια
  • 3-4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι κομμένο κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 καρότο
  • 1 κλωνάρι σέλινο κομμένο
  • ½ κουταλάκι κύμινο
  • ½ κουταλάκι κόλιανδρο
  • Από 2 πορτοκάλια τις φέτες ξεφλουδισμένες και χωρίς κουκούτσια

Εκτέλεση

  1. Βράζετε για 15 λεπτά τα φασόλια και στη συνέχεια τα σουρώνετε και τα ξανά ρίχνετε στη κατσαρόλα.
  2. Τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά με το ζωμό των λαχανικών.
  3. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και ξανθίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτετε το καρότο, το σέλινο, τον κόλιανδρο και το κύμινο.
  4. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα, προσθέτοντας 1-2 κουταλιές νερό.
  5. Όλο το περιεχόμενο του τηγανιού το ρίχνετε στα φασόλια.
  6. Σιγοβράζετε για μισή ώρα ώστε να αναμειχθούν ωραία τα αρώματα.
  7. Προσθέτετε τις φέτες πορτοκαλιού, πιπέρι, αλάτι και λίγο χυμό λεμονιού.
  8. Αφήνετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για άλλα 15 λεπτά.
  9. Αποσύρετε από τη φωτιά και κρατάτε στην άκρη 1 φλιτζάνι από το ζωμό.
  10. Με το μίξερ λιώνετε τη σούπα προσθέτοντας, αν χρειάζεται, λίγο ή όλο από τον ζωμό που κρατήσατε στην άκρη.
  11. Διαφορετικά ρίχνετε το μείγμα της σούπας στο μούλτι και το χτυπάτε για 1 λεπτό.
  12. Διακοσμείτε αν θέλετε με μαϊντανό και γιαούρτι.