Υλικά

  • 500 γραμμάρια μασκαρπόνε
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 6 αυγά χωρισμένα ασπράδια με κρόκους
  • 9 μπισκότα σαβαγιάρ
  • 150 γραμμάρια κακάο σκόνη
  • 250 ml καφέ εσπρέσσο (χλιαρό προς κρύο)
  • 50 ml αμαρέττο

Εκτέλεση

  1. Διαχωρίζετε τα αυγά από τα ασπράδια και χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
  2. Προσθέτετε το μασκαρπόνε και ανακατεύετε ώσπου να έχετε μια λεία ομοιογενή κρέμα.
  3. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτετε στην κρέμα του Μασκαρπόνε ανακατεύοντας απαλά.
  4. Ντύνετε μια μακρόστενη κυλινδρική φόρμα με διάφανη μεμβράνη, προσέχοντας να μην τσαλακωθεί και κάνει σούρες.
  5. Βάζετε στη φόρμα τη μισή δόση κρέμας και απλώνετε στη βάση της φόρμας για να την καλύψετε.
  6. Ανακατεύετε τον καφέ με το αμαρέττο.
  7. Στρώνετε κατά μήκος της φόρμας τα μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα στο μείγμα του καφέ (προσέχετε οι σειρές να μην είναι κολλημένες μεταξύ τους).
  8. Ρίχνετε και την υπόλοιπη κρέμα για να γεμίσει σχεδόν η φόρμα, αφήνοντας χώρο για μια σειρά ακόμη μπισκότα.
  9. Βάζετε 3 ώρες στο ψυγείο. Βγάζετε και στρώνετε μια τελευταία σειρά μπισκότα βουτηγμένα στο μείγμα καφέ.
  10. Βάζετε στην κατάψυξη για 12 τουλάχιστον ώρες ώστε να πάρετε ένα καλά παγωμένο παγωτό.
  11. Πριν σερβίρετε ξεφορμάρετε σε δίσκο, αφαιρείτε προσεκτικά τη μεμβράνη, λειαίνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και κοσκινίζετε από πάνω το κακάο.
  12. Στολίζετε με χριστουγεννιάτικα στολίδια το γλυκό ή και το δίσκο σας και σερβίρετε.