Υλικά

  • 1/2 κούπα σταφίδες μαύρες ή ξανθές
  • 1/2 κούπα καρύδια, χοντροαλεσμένα
  • 1/2 κούπα εκλεκτό ελαιόλαδο
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 1/4 κούπας κονιάκ ή βότκα ή ρούμι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 1/2 κούπες αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές του γλυκού  μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά του γλυκού σόδα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
  2. Σε άλλο σκεύος ανακατέψτε τις σταφίδες με τα καρύδια και 1 κουταλιά αλεύρι.
  3. Στη συνέχεια στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το λάδι, το χυμό, το κονιάκ, το ξύσμα και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε στη μεσαία σκάλα μέχρι να πήξει και ασπρίσει το μείγμα.
  4. Αδειάστε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι κι ανακατέψτε με κουτάλι ώστε να ενωθούν τα υλικά.
  5. Βουτυρώστε καλά μια φόρμα που να χωράει 8 κούπες νερό.
  6. Ρίξτε στον πάτο της φόρμας λίγο από το μείγμα της ζύμης και στο υπόλοιπο ανακατέψτε τα καρύδια και τις σταφίδες.
  7. Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα επάνω από το σκέτο μείγμα που βάλατε προηγουμένως.
  8. Έτσι δεν κινδυνεύουν να πάνε οι σταφίδες στον πάτο και να κολλήσουν.
  9. Ψήστε το κέικ 1 ώρα στους 175 βαθμούς Κελσίου. Αφήστε το να σταθεί 1 ώρα και ξεφορμάρετε το.