Υλικά

  • 1 μεγάλο λάχανο
  • ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • ½ κιλό χοιρινό κιμά
  • ¾ φλιτζανιού του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 250 γραμμάρια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και αφαιρείτε το κοτσάνι με ένα μαχαίρι. Ρίχνετε το λάχανο σε καυτό αλατισμένο νερό να βράσει  για 5-10 λεπτά, με το άνοιγμα, να ακουμπάει στον πάτο της.
  2. Βγάζετε, όσα φύλλα έχουν μαλακώσει και συνεχίζετε το ζεμάτισμα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα.
  3. Αν είναι πολύ μεγάλο το λάχανο, το κόβετε στη μέση και ζεματάτε το κάθε μισό χωριστά.
  4. Βάζετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε τα ξερά και φρέσκα κρεμμυδάκια.
  5. Μόλις γυαλίσουν, ρίχνετε μέσα το ρύζι και ανακατεύετε καλά να απορροφηθεί το λάδι.
  6. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τον κιμά.
  7. Ανακατεύετε πολύ καλά με ένα κουτάλι τον κιμά, το ρύζι και τα κρεμμυδάκια ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
  8. Προσθέτετε τον μαϊντανό, αλάτι – πιπέρι, κύμινο. Αλατίζετε, ρίχνετε πιπέρι και αφήνετε το μείγμα να γίνει χλιαρό.
  9. Αφήνετε να ξεκουραστεί για ½ ώρας και μετά γεμίζετε τους ντολμάδες.
  10. Αν τα φύλλα (κυρίως τα εξωτερικά) είναι πολύ μεγάλα, τα κόβετε σε δύο ή τρία κομμάτια. Δεν τους τυλίγετε πολύ σφιχτά, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι.
  11. Τυλίγετε τους ντολμάδες σαν φλογέρες. Πριν τους βάλετε στην κατσαρόλα, στρώνετε τον πάτο της με φύλλα λάχανου, μέχρι να καλυφθεί όλος.
  12. Τοποθετείτε τους ντολμάδες σε στρώσεις μέσα στην κατσαρόλα πολύ στριμωχτά.
  13. Βάζετε πάνω από κάθε στρώση φύλλα λάχανου.
  14. Πάνω από την τελευταία στρώση βάζετε ένα πιάτο σαν βάρος, για να μη μετακινούνται οι ντολμάδες στο βράσιμο και προσθέτετε 1 ½ ποτήρι του νερού ζεστό νερό.
  15. Βράζετε σε πολύ μέτρια φωτιά, για να μην κολλήσουν, για περίπου ½ -3/4 της ώρας. Αν χρειασθεί προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.
  16. Στη συνέχεια χτυπάτε τα αυγά και το λεμόνι και τα αυγοκόβετε.
  17. Ετοιμάζετε τους λαχανοντολμάδες τέσσερις ώρες πριν το φαγητό, για να ενωθούν τα αρώματα.