Υλικά

  • 11,5 λίτρα ζωμός κοτόπουλου σπιτικός ή έτοιμος
  • 300 γραμμάρια ρύζι για ριζότο (καρναρόλι ή αρμπόριο)
  • ½ ματσάκι μυρώνια (για την ακρίβεια τα φύλλα τους), ψιλοκομμένα ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 300 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 50 γραμμάρια γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
  • 100 γραμμάρια ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
  • μια ποσότητα χυμό λεμονιού ( βάζουμε όσο θέλουμε κατά βούληση)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις αρχίσει να βράζει, το μεταφέρουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι και προσθέτουμε την πικάντικη γραβιέρα.
  3. Χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Για να βεβαιωθούμε ότι την έχουμε φτιάξει σωστά, η σύσταση της κρέμας πρέπει να είναι ελαφρώς πιο πυκνή από αυτή της κρέμας γάλακτος, οπότε θα κρίνουμε αν πρέπει να προσθέσουμε γραβιέρα ή γάλα.
  4. Αν γίνει πιο αραιή, θα προσθέσουμε λίγη γραβιέρα και θα ξαναχτυπήσουμε. Αν γίνει πιο σφιχτή, ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα.