Υλικά

  • 12 γαρίδες κατεψυγμένες καθαρισμένες (μικρές)
  • 2 καλαμάρια καθαρισμένα
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού κρόκος Κοζάνης
  • 1/2 φλ. τσαγιού σάλτσα σόγιας
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού ταμπάσκο
  • 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • 2 πιπεριές κίτρινες και κόκκινες κομμένες σε μπαστουνάκια
  • 250 γραμμάρια λάχανο χοντροκομμένο (σε μέγεθος μπουκιάς)

Εκτέλεση

  1. Σε ξύλο κοπής καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Σε μια κατσαρόλα με βαθύ πάτο ή μεγάλο τηγάνι (γουοκ) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 5 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το λάχανο και το σκόρδο, τις γαρίδες, το καλαμάρι ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με το καπάκι. Δυναμώνουμε την εστία και τ’ αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα το καλαμάρι.
  3. Προσθέτουμε τον κρόκο και το ταμπάσκο. Σβήνουμε με τη σόγια. Στο μεταξύ βράζουμε το ρύζι για 8 λεπτά. Το σουρώνουμε καλά και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά. Πασπαλίζουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σιγοβράζουμε το πιλάφι για 6 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
  4. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα, βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε το πιλάφι να τραβήξει τα υγρά του για άλλα 5 λεπτά. Σερβίρουμε σε πιατέλα. Προσοχή με το αλάτι γιατί η σόγια είναι ήδη αλμυρή.