Υλικά

  • 1 μικρό κοτόπουλο
  • 6 κούπες νερό
  • 1/4 κούπας λάδι
  • 1 μικρό καρότο (προαιρετικά)
  • 1 μικρό κρεμμύδι (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/3 κούπας ρύζι Καρολίνα
  • 1 αυγό
  • 1/3 κούπας χυμό λεμονιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αφαιρέστε από το κοτόπουλο την εξωτερική πέτσα. Αφαιρέστε τα εντόσθια και πλένετε το κοτόπουλο το καλά μέσα και έξω. Τοποθετήστε το σε μεγάλη κατσαρόλα με το νερό επάνω στη φωτιά και πριν αρχίσει να βράζει, αφαιρέστε από την επιφάνεια τον αφρό που σχηματίζεται. Ρίξτε μέσα το λάδι, το καρότο, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι.
  2. Σκεπάστε και βράστε, ώσπου να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Βγάλτε το κοτόπουλο και τα λαχανικά και αδειάστε το ζωμό σε μια άλλη κατσαρόλα, περνώντας τον από λεπτή σίτα. Βάλτε τον στη φωτιά, κι όταν αρχίσει να βράζει, ρίξτε μέσα το ρύζι κι ανακατέψτε το. Προσθέστε αν θέλετε και τα τρυφερά κρεατάκια του κοτόπουλου, ψιλοκομμένα.
  3. Σκεπάστε και σιγοβράστε τη σούπα, ώσπου να μαλακώσει το ρύζι, 20′ περίπου. Σ’ ένα μπολ, χτυπήστε ελαφρά το αυγό. Ρίξτε μέσα το χυμό λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε δυο – τρεις κουταλιές από τη ζεστή σούπα. Αδειάστε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα, ανακατεύοντας ζωηρά.
  4. Πασπαλίστε την με φρεσκοκομμένο πιπέρι και σερβίρετέ την ζεστή, συνοδεύοντάς τη με το βρασμένο κοτόπουλο, ζεστό ή κρύο, γαρνιρισμένο με μαγιονέζα. Αν δεν σας αρέσει η γεύση από το αυγολέμονο, προσθέστε στη σούπα μόνο το χυμό λεμονιού.