Σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι μετά το Πάσχα με την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης.

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν τα τεκμήρια, καθώς ενώ τα εισοδήματα τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει κατά μέσο όρο 25% σύμφωνα με την ελληνική στατιστική αρχή, δεν έχει υπάρξει η αντίστοιχη προσαρμογή στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης για κατόχους ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής αλλά ακόμη και για όσους είναι ανύπαντροι ή παντρεμένοι, νοικιάζουν το σπίτι που μένουν κ.τ.λ.

Το εκκαθαριστικό θα είναι ιδιαίτερα βαρύ για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες εξαιτίας της αλλαγής της φορολογικής κλίμακας με την οποία υπολογίζεται ο φόρος που πληρώνουν. Φορολογούνται από τα εισοδήματα του 2016 με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων αλλά χωρίς αφορολόγητο. Έτσι αντί για φορολόγηση με συντελεστές από 26% έως 33% που ίσχυε έως τα εισοδήματα του 2015 για το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως 45%, χωρίς αφορολόγητο.

Ιδιαίτερα φουσκωμένο θα δουν το εκκαθαριστικό τους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εισόδημα από μισθώματα. Οι συντελεστές της κλίμακας των ενοικίων αυξήθηκαν. Έτσι, για εισόδημα έως 12.000, ο συντελεστής αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 ο συντελεστής αυξήθηκε από 33% σε 45%.

Φουσκωμένο εκκαθαριστικό θα δουν και οι μισθωτοί που έχουν εισόδημα και από ελευθέριο επάγγελμα. Στην περίπτωση αυτή το εισόδημα από το μπλοκάκι αθροίζεται με τους μισθούς και φορολογείται με συντελεστή που ανέρχεται ακόμη και στο 45%.

Το τέλος των χάρτινων αποδείξεων

Στο μεταξύ τέλος στο χαρτοβασίλειο των αποδείξεων βάζει, με απόφασή του ο διοικητής της ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από την υποχρέωση να κρατούν τις αποδείξεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών για να χτίζουν το αφορολόγητο.

Στην απόφαση ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο -μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες- δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να κρατούν τις αποδείξεις. Οι συγκεκριμένες δαπάνες τους που μετρούν στο αφορολόγητο θα μπορούν να επιβεβαιώνονται από την μηνιαία statement των τραπεζών που αφορούν στην κίνηση των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (πχ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (πχ ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.