Περίπου 1,8 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσουν σήμερα περισσότεροι από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν η πρώτη από τις 5 μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2016, ύψους 700 εκατ. ευρώ, αλλά και η δεύτερη από τις 3 διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος, ύψος περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εισπραχθούν και τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ακόμα από δόσεις για τις ρυθμίσεις χρεών στην εφορία.

Σημειώνεται ότι χθες άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 στο ΤΑΧΙS για τη υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων διόρθωσης των στοιχείων ακινήτων των φορολογούμενων.

Μέσω των τροποποιητικών δηλώσεων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία ακινήτων τους με βάση τα οποία υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ του 2016.

Στην περίπτωση που από τον επανυπολογισμό προκύψουν διαφορές στο ποσό του φόρου με το αρχικό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, θα γίνει συμψηφισμός στις επόμενες δόσεις καταβολής του φόρου.

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν πληρώσει έως σήμερα τον ΕΝΦΙΑ (ολόκληρο ή την α΄ δόση) αλλά διαπιστώνουν πως υπολογίστηκε με βάση λανθασμένα στοιχεία που είχαν περιλάβει στο Ε9 του 2016, μπορούν πλέον:

  • Να διορθώσουν τα λάθη (πχ όροφος, επιφάνεια, χρήση ακινήτου) τα οποία επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ. Μετά την διόρθωση αυτή, η εφορία θα επανυπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ. Οι επόμενες δόσεις θα αλλάξουν, καθώς θα αφαιρεθεί και η πρώτη καταβολή από το νέο οφειλόμενο ποσό που θα προκύψει.
  • Να γλιτώσουν 50 ευρώ από το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων αυτών, αν την υποβάλουν από σήμερα και έως και τις 30-11-2016. Αν προλάβουν, το πρόστιμο θα είναι μειωμένο κατά 50%, από τα 100 στα 50 ευρώ.
  • Να πληρώσουν μισό πρόστιμο και για κάθε προηγούμενο έτος στο οποίο διόρθωσαν το ίδιο λάθος, όπως έκαναν με την αλλαγή στο Ε9 του 2016.