Η πολιτική αστάθεια της Βρετανίας πιθανόν να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη φέτος και δεν υπάρχει ένδειξη ότι η εκλογική μάχη της περασμένης εβδομάδας, από την οποία δεν προέκυψε αυτοδυναμία, θα σημάνει ένα ηπιότερο Brexit, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος οικονομολόγος του οίκου Standard & Poor’s (S&P) σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο S&P αξιολογεί το Ηνωμένο Βασίλειο με AA, με αρνητικές προοπτικές, αφού υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας από τη βαθμίδα ΑΑΑ αμέσως μετά την περυσινή ψήφο υπέρ του Brexit.

«Για την ώρα, η προοπτική παραμένει αρνητική», δήλωσε ο Ζαν-Μισέλ Σις, επικεφαλής οικονομολόγος του S&P για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, στην ένωση οικονομικών συντακτών στο Παρίσι. «Σε ό,τι αφορά την προοπτική για ανάπτυξη, είναι σαφές ότι τα πράγματα δεν πάνε στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ισχυρή ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ίσως ήταν πρόσκαιρη.

Η Βρετανία επωφελήθηκε των «καλύτερων χαρακτηριστικών και από τους δύο κόσμους», αμέσως μετά το Brexit, όταν οι εξαγωγείς ενισχύθηκαν από την αδύναμη στερλίνα και οι καταναλωτές δεν είδαν άμεσα τις τιμές να αυξάνονται, δήλωσε, αλλά ο πληθωρισμός αρχίζει τώρα να πλήττει την εγχώρια ζήτηση. Αυτό πιθανόν να ενταθεί μετά τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας όπου η Συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχασε την πλειοψηφία της.

«Αυτή η τελευταία αστάθεια μπορεί μόνο να αποδυναμώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και την καταναλωτική εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Σις. «Αυτή η πολιτική κρίση πιθανόν να διαρκέσει έως το τέλος του έτους. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει».

Ο Σις δήλωσε ότι οι συγκεχυμένες θέσεις των βασικών κομμάτων στην εκστρατεία καθιστούν αδύνατο να πει κανείς ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι έδειξαν ότι ήθελαν ένα «ήπιο Brexit», στο οποίο η Βρετανία θα παρέμενε στην ενιαία αγορά. «Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να πει κάποιος ότι τα αποτελέσματα των εκλογών… αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα ήπιο Brexit αντί ένα σκληρό Brexit», δήλωσε. «Αντίθετα, νομίζω ότι είναι δυνατόν να φανταστούμε ένα σενάριο, πιθανό αλλά όχι βέβαιο, στο οποίο η κα Μέι θα επιδιώξει να πιέσει για μια πολύ σκληρή γραμμή προς την ΕΕ για να δείξει στο κόμμα της ότι διατηρεί την ίδια πορεία».