Ένα άρωμα από την ιστορία της Lehman Brothers πλανάται πάνω από τη Deutsche Bank τα τλευταία 24ωρα. Μάλιστα το «τραπεζικό στολίδι» της Γερμανίας είναι η μεγαλύτερη τράπεζα τα τελευταία τέσσερα χρόνια που ένιωσε την ανάγκη να διαβεβαιώσει τους επενδυτές και τους μετόχους της ότι διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να πληρώσει ακόμα και για τα πιο «επικίνδυνα» δάνειά της.

Όλα τα στοιχεία και οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Deutsche Bank φοβίζει τους επενδυτές ότι θα μπορούσε να κινδυνεύει με χρεοκοπία εντός του 2016.

Η τράπεζα πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ζημιές 6 δισ. ευρώ για το 2015, το κόστος των προβλέψεων για διαγραφή «τοξικών» στοιχείων του ενεργητικού της αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου έχουν εκτοξευτεί.

Μάλιστα εκτενές ρεπορτάζ για την έκθεση του γερμανικού επενδυτικού ομίλου Deutsche Bank στην αγορά παραγώγων φιλοξένησε το CNBC, ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά και ειδησεογραφικά δίκτυα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα, με τον Raoul Pal, πρώην διαχειριστή εταιρίας επενδυτικών κεφαλαίων (hedge fund) και στέλεχος της Goldman Sachs, αανησυχητικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές τoυ Credit Risk της Deutsche Bank, με τους ειδικούς -κυρίως στις ΗΠΑ- να αναρωτιούνται, αν η γερμανική επενδυτική είναι η επόμενη Lehman Brothers.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η τράπεζα με την μεγαλύτερη έκθεση στα παράγωγα, παγκοσμίως, είναι η Deutsche Bank, η οποία στη συγκεκριμένη αγορά εγγράφει αξίες 72,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Ωστόσο όπως μεταδίδει το Bloomberg, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι είναι υπερκαλυμμένη αναφορικά με τις απαιτήσεις για την κεφαλαιακή της επάρκεια, τόσο για το 2016 όσο και για το 2017. Παράλληλα, δημοσίευσε σημείωμα προς τους εργαζομένους της με την υπογραφή του οικονομικού της διευθυντή Marcus Schenck στην οποία διαβεβαίωνε ότι τα κεφάλαια της τράπεζας και η αντοχή απέναντι στο ρίσκο παραμένουν ισχυρά.