Χαμηλό χαρακτήρισε το συνολικό ρίσκο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι υπάρχουν κίνδυνοι.

«Γενικά υπάρχει χαμηλό επίπεδο συστημικού κινδύνου στην ευρωζώνη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της κεντρικής τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review).

«Υπάρχουν, φυσικά, κίνδυνοι, με τον βασικό εξ αυτών να συνδέεται με πιθανή αντιστροφή των επασφαλίστρων κινδύνου το οποίο μπορεί να πυροδοτηθεί είτε από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, που αναμένεται μια από αυτές τις ημέρες, και επίσης από την ευπάθεια που συνεχίζεται στις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα την Κίνα και αλλού», πρόσθεσε.

Ο Κονστάνσιο είπε ότι ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίασή της για τα επιτόκια, ο ίδιος δεν αναμένει να υπάρξει σημαντική μεταβολή στους κινδύνους για τη σταθερότητα. Πρόσθεσε ότι μια περαιτέρω μείωση των τιμών πετρελαίου από τον Ιούνιο καθιστά δύσκολο για την ΕΚΤ να πετύχει το στόχο του πληθωρισμού για επίπεδα κοντά στο 2%.