Το ποσοστό της ακραίας φτώχειας άγγιξε το 13,6% των Ελλήνων το 2016. Από την ακραία φτώχεια πλήττονται κυρίως οι άνεργοι, οι νέοι, οι οικογένειες χωρίς εργαζόμενο.

*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Το 2016 μόνο 127.000 άνεργοι έλαβαν τακτικό επίδομα ανεργίας. Οι προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους είναι ακόμα πιο αυστηρές ώστε μόλις 4135 άτομα το έλαβαν το 2016.

Στην Ελλάδα της κρίσης ενώ η ανεργία σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση, η εισοδηματική στήριξη των ανέργων μειώθηκε. Ενώ στις περισσότερες χώρες της Δύσης συμβαίνει το εντελώς αντίθετο.

Η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το Φεβρουάριο του 2017 αναμένεται να συμβάλει θετικά στη μείωση της ακραίας φτώχειας. Όμως χρειάζονται να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Προτάσεις που έχουν κατατεθεί όπως: Η επέκταση της διάρκειας παροχής του τακτικού επιδόματος ανεργίας ώστε να καλύπτει το 44% των ανέργων. Η αύξηση του επιδόματος τέκνων από 40 σε 60 ευρώ ανά παιδί.

Η θεσμοθέτηση επιδόματος ενοικίου ύψους 70 €, συν 30 € για κάθε τέκνο, για όσους δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης ζουν στο νοίκι πρέπει και οφείλουν να εξετασθούν από την κυβέρνηση.

Η ανάπτυξη των κοινωνικών υπηρεσιών (παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι για ηλικιωμένους κ.λ.π.) θα βοηθούσε επίσης σημαντικά.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποφασιστική καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα θα αντιμετωπισθεί κυρίως από την προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων και βιώσιμων θέσεων εργασίας.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρική Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος